Regija
3

Raste broj oboljelih od virusa Nil u Srbiji

Klix.ba
Broj pacijenata u Klinici za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Beograd u Srbiji kod kojih je dokazano da su zaraženi virusom groznice Zapadnog Nila povećo se na 65.

Direktor te klinike prof. dr Dragan Delić je izjavio da su među hospitalizovanima najbrojniji pacijenti sa simptomima encefalitisa (upale mozga) i meningitisa (zapaljenja moždane opne), ali da ima i pacijenata, uglavnom starijih od 60 godina, koji se nalaze na respiratoru i koji su životno ugroženi, piše Tanjug.

"Za dvadesetak pacijenata čekamo virusološku potvrdu Instituta za virusologiju "Torlak", kazao je prof. Delić i dodao da se testiraju svi koji imaju visoku temperaturu čije je porijeklo nepoznato, a uz to i simptome kao što su malaksalost i bolovi u mišićima.

Delić je podsjetio da zarazu prenose komarci i da je njeno širenje moguće sve dok postoji aktivnost ovih insekata.

"Protiv virusa Zapadnog Nila nema specifične terapije, a bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko sedmica i mjeseci", rekla je za Tanjug dr. Bojana Grgić, šef Odeljenje za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" navodeći da je sprječavanje uboda komarca najlakši i najefikasniji način da se spriječi dobijanje tog virusa.

Očekuje se da će broj oboljelih još rasti. Od virusa Zapadnog Nila ove godine su preminule tri osobe u Srbiji.