Kritikovao kadar HDZ-a
11

Raspudić: Pejčinović Burić u Vijeću Evrope podržava politiku destruktivnu po Hrvate u BiH

V. K.
Na sjednici Sabora Hrvatske jedna od tema ponovno je bila položaj Hrvata u BiH. Nino Raspudić govorio je o politici Vijeća Evrope te je uputio niz kritika bivšoj saradnici Andreja Plenkovića i sekretarki Vijeća Evrope Mariji Pejčinović Burić (HDZ).
Tokom rasprave je član Mosta Nino Raspudić govorio o nedavnoj posjeti čelnika Vijeća Evrope Cristopha Poirela Bosni i Hercegovini te je izjavio kako su njegove izjave predstavljale hladan tuš za Hrvatsku i Hrvate u BiH.

"Hladan tuš je došao nakon petodnevne virtuelne posjete BiH zvaničnika Vijeća Evrope Christopha Poirela, koji je tada izjavio da je vrijeme da BiH pređe na drugačiji, moderni sistem u kojem ne postoji diskriminacija i koji nije temeljen na konstitutivnim narodima. Tom protuustavnom i zločinačkom izjavom Poirel je dolio ulje na vatru. Uslijedile su trijumfalističke izjave Komšića i Izetbegovića. Očito je to ohrabrilo i Izetbegovića da prekine započete pregovore o promjeni Izbornog zakona", rekao je Raspudić.

Član Sabora se nakon toga osvrnuo na rad Marije Pejčinović Burić, koja je nekada obavljala niz političkih funkcija u Hrvatskoj, a danas predstavlja dio Vijeća Evrope.

"Na moju inicijativu Odbor za Hrvate izvan Hrvatske uputio je pismo Mariji Pejčinović Burić s upitom je li to službeni stav Vijeća Evrope i da li ga i ona dijeli. Dobili smo skandalozan odgovor, gdje je citirala presude Evropskog suda za ljudska prava, a pismo je izgledalo kao da je stiglo iz kabineta Željka Komšića ili Izetbegovića", naglasio je Raspudić.

Nakon toga je uputio pitanje premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću da objasni šta se događa s Pejčinović Burić i hoće li Vlada Hrvatske reagirati na ovakve izjave.

"Što se tiče njenih stavova kao glavne sekretarke Vijeća Evrope, to morate pitati nju. Ona je bila potpredsjednica Vlade, ministrica vanjskih poslova i tada je provodila politiku Hrvatske koja je i više nego jasna o pravima Hrvata i konstitutivnosti hrvatskog naroda u BiH. Sve naše diplomatske inicijative vezane su za poštivanje prava Hrvata u BiH. Da nije bilo HDZ-ovih zastupnika u Evropskom parlamentu 2016. godine, tada bi Draganu Čoviću bilo dosta teže podnijeti zahtjev za članstvo u EU", odgovorio je Plenković te izjavio da pretpostavlja da su Poirelovi stavovi bili uobičajeni stavovi te institucije o presudama Evropskog suda za ljudska prava.

"Pretpostavljam da je to bila uobičajena linija Vijeća Evrope o potrebi provedbe presude 'Sejdić-Finci'. Pozicija Hrvatske je jasna i neće se promijeniti ni milimetar. Nama je drago da su se izbori u Mostaru održali i da HDZ nakon 12 godina ponovo ima gradonačelnika i to s novim legitimitetom. Ključno je pitanje izmijeniti Izborni zakon koji će biti plod dogovora stranaka u BiH, institucija BiH i koji će omogućiti pravedne izbore i legitimnu zastupljenost", rekao je Plenković.

Na kraju je ponovo riječ uzeo Raspudić i ponovio kako Pejčinović Burić provodi protuhrvatsku politiku Vijeća Evrope.

"Javna je tajna da je hrvatska diplomatska mreža radila za njen izbor, a danas ona provodi apsolutno protuhrvatsku politiku Vijeća Evrope. Kako može biti uspjeh izabrati osobu koja provodi politiku ukidanja konstitutivnih naroda. Važno je da ovo čuju i Hrvati u BiH, jer vidjeli smo šta znači ne imati svoje predstavnike", naglasio je Raspudić.

Na kraju, član Mosta je naglasio kako Pejčinović Burić ovakvim radom postaje grobar hrvatskog naroda.

"Kako su Izetbegović i Komšić htjeli tužbom zaustaviti izgradnju Pelješkog mosta pa nas je spasio Dodik koji ulaže veto, te smo spali na to da Narodna skupština Republike Srpske mora izglasati taj veto kako bi Hrvatska gradila Pelješki most. Katastrofalno je da neko za svoju karijeru na ovakav način bude grobar svog naroda", zaključio je Raspudić i još jednom ponovio kako njeno imenovanje nije diplomatski uspjeh Hrvatske.