{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rasprava u Hagu o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u martu

S
15.2.2014. u 09:26
2
82
Rasprava u Hagu o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u martu
2
Rasprava u Hagu o tužbama Hrvatske i Srbije za genocid u martu
Peter Tomka (Foto: EPA)
Glavna usmena rasprava pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi Hrvatske i protivtužbi Srbije za genocid počet će 3. marta i trajat će oko mjesec dana, objavljeno je na sajtu ovog suda.
Prva runda trajat će od 3. do 18. marta. Hrvatska će iznositi argumente od 3. do 7. marta, a Srbija od 10. do 18. marta, dok će druga runda trajati od 20. marta do 1. aprila.

Tokom mjeseca dana biće saslušani i unakrsno ispitivani svjedoci dvije strane, a čuće se i završna izlaganja pravnih zastupnika Beograda i Zagreba.

Sudskim vijećem predsjedavat će Slovak Peter Tomka, koji je na mjestu predsjednika suda od februara 2012. godine.

Hrvatska je tužbu za genocid protiv Srbije podnijela 1999. godine, a za nju se nadležnim 2008. godine proglasio Međunarodni sud pravde u Hagu.

Srbija je 2010. godine Međunarodnom sudu pravde u Hagu predala odgovor na tužbu i protivtužbu protiv Hrvatske za genocid nad Srbima tokom rata od 1991. do 1995. godine.

U hrvatskoj tužbi se navodi da je Srbija od 1991. do 1995. godine direktno kontrolisala jedinice koje su na području Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije izvršile etničko čišćenje hrvatskih državljana, a rezultat toga je veliki broj "prognanih, ubijenih, mučenih ili bespravno zatočenih".

Hrvatska je tražila da joj Srbija, kao pravna nasljednica SR Jugoslavije, nadoknadi štetu pričinjenu kršenjem međunarodnog prava u iznosu koji Sud procjeni.

U srpskoj tužbi navedeni su podaci o zločinima počinjenim u Gospiću, Sisku, Pakračkoj poljani, Karlovcu, Osijeku, Paulinom Dvoru, Medačkom džepu, na Maslenici i tokom operacija "Bljesak" i "Oluja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: