Zaoštrava se situacija na Kosovu
0

Rafalna pucnjava na Srbe na barikadama

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Iz pravca sela Košutovo večeras je ispaljeno nekoliko rafala iz automatskog oružja na Srbe okupljene na barikadi u selu Zupče, ali niko nije povrijeđen.

Pozivajući se na međunarodne izvore na Kosmetu, list Blic navodi da je uzrok pucnjave, do koje je došlo večeras nešto prije 21 sat, revolt Albanaca koji su zbog postavljenih srpskih barikada takođe blokirani.

Jedan od Srba sa barikada kaže da su svi okupljeni mirni, odnosno da je organizovan miran i dostojanstven protest Srba sa sjevera.

U blizini sela Košutovo, odakle su stigli pucnji, nalazi se albansko selo Čabra.

Na svim putnim pravcima koji sa sjevera Kosova vode ka centralnoj Srbiji, Srbi su postavili barikade i ne dozvoljavaju pripadnicima Euleksa, Kfora i albanskim policajacima i carinicima da se njima kreću.

Barikade su postavljene prije dvije večeri, a tokom jučerašnjeg dana i sinoć na više mjesta su ojačavane šljunkom koji je istovarivan na augustima. 

Najviše građana jutro je dočekalo na barikadama u blizini prelaza Brnjak i Jarinje, u mestima Zupče i Rudate koji se graniče sa teritorijom gdje žive Albanci. Oni su pazili i na mostove preko Ibra i sve druge puteve kojima bi moglo da se dođe do krajnjeg severa Kosova.