{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Radikali, Koštuničini narodnjaci i socijalisti najavili koaliciju u Beogradu

F
FENA
15.5.2008. u 19:02
0
0
Radikali, Koštuničini narodnjaci i socijalisti najavili koaliciju u Beogradu
0
Radikali, Koštuničini narodnjaci i socijalisti najavili koaliciju u Beogradu
Foto: AP
Predstavnici koalicije Srpske radikalne stranke (SRS) haškog optuženika Vojislava Šešelja, Koštuničine i Ilićeve Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS), te koalicije Socijalističke partije Srbije (SPS), Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) i Jedinstvene Srbije (JS) objavili su u četvrtak da su donijeli načela za buduću koaliciju koja će voditi Beograd.
Na konferenciji za novinare to su potvrdili glavni tajnik SRS-a i radikalski kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Vučić, glasnogovornik DSS-a Andreja Mladenović, predstavnik PUPS-a Milan Krkobabić i SPS-a Aleksandar Antić, koji je precizirao da se pregovori o konkretnom "timu koji će upravljati Beogradom" nastavljaju.

Na izborima u Beogradu lista "Za europsku Srbiju", predvođena Demokratskom strankom (DS) Borisa Tadića, dobila je na izborima 45 vijećnika u Skupštini grada, SRS 40, koalicija DSS-NS 12, LDP sedam i koalicija SPS-PUPS-JS šest, a za skupštinsku većinu potrebno je skupiti većinu od 56, od ukupno 110 gradskih vijećnika.

Radikal Vučić novinarima je kazao da SRS "neće progoniti političke neistomišljenike, koje će čuvati kao malo vode na dlanu", a jedan od brojnih prisutnih novinara na to je reagirao i obratio se Vučiću riječima da on "nikad neće biti gradonačelnik", te da će građani Beograda, koji su na izborima 11. svibnja glasali za demokratsku vlast u svom gradu, organizirati prosvjede protiv radikalsko-narodnjačko-socijalističke koalicije.

Aleksandar Vučić, koji očekuje izbor za gradonačelnika, poznat je kao jedan od autora zloglasnog Zakona o informiranju iz 1998. godine, po kojemu su brojni neovisni mediji bili drakonski kažnjavani u prekršajnom postupku i koji je on osobno provodio 1999. godine, u vrijeme NATO-intervencije protiv tadašnje SR Jugoslavije, kada je SRS ušao u vladu sa SPS-om Slobodana Miloševića i JUL-om Mirjane Marković.

SPS, kako je to novinarima tijekom dana izjavio predsjednik te stranke Ivica Dačić, pregovara s predstavnicima DSS-a i SRS-a o stvaranju koalicije na državnoj razini, te će se ti pregovori nastaviti tijekom poslijepodneva.

Najavu moguće koalicije sa socijalistima na državnoj razini, ali i u Beogradu, u četvrtak je u nekim srbijanskim medijima dao i predsjednik DS-a Boris Tadić, ali javnosti još nije poznato kada bi do tih pregovora moglo doći.

Bez koalicije koju predvodi SPS nijedna grupacija, ni lista "Za europsku Srbiju" ni koalicija SRS-a, Koštuničina DSS-a i NS-a Velimira Ilića, ne može skupiti skupštinsku većinu u srbijanskom parlamentu i formirati novu vladu.

Rok za formiranje nove Skupštine Srbije i Skupštine grada Beograda je mjesec dana nakon što Republička izborna komisija (RIK) idućega tjedna, nakon ponavljanja izbora na dva biračka mjesta u Beogradu i tri na državnoj razini u nedjelju, 18. svibnja, objavi konačne izborne rezultate.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: