Sastanak u Moskvi
0

Putin s Vučićem: Imat ćemo o čemu pričati u vezi sa situacijom u regionu

Klix.ba
Foto: RTS
Foto: RTS
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Kremlju.

Vučić je rekao Putinu da je Srbija, bez obzira na napore da postigne kompromis i podrži mir i stabilnost, veoma daleko od bilo kakvog rješenja pitanja Kosova i naglasio da je država Srbija suočena sa svakodnevnim provokacijama, prenosi RTS.

"Veoma sam zadovoljan razvojem naših odnosa i to je sve rezultat naših otvorenih, konstruktivnih i plodotvornih razgovora. Odnosi Rusije i Srbije na međunarodnom planu su veoma dobri i moram da vama lično odam veliko priznanje zbog čvrste pozicije koju zauzimate u zaštiti međunarodnog prava i životno važnih nacionalnih i državnih interesa Srbije", naglasio je Vučić.

Rekao je da je veoma zadovoljan razvojem odnosa Beograda i Moskve.

Naglasio je da će Srbija kao slobodna i nezavisna država čuvati vojnu neutralnost, i izrazio uvjerenje da je Srbija danas jedina zemlja na Zapadnom Balkanu sa takvim opredjeljenjem.

"Što se tiče naših ekonomskih veza, ja sam zadovoljan i mislim da možemo da i ubuduće jačamo naše ekonomske odnose", rekao je on.

Vučić je zahvalio Putinu na svemu što radi u korist Srbije i pozvao ga da posjeti Beograd u najskorije vrijeme, dodajući da bi to bila velika čast za Srbiju i njen narod.

On mu je potom poklonio knjigu "Moja predivna Srbija" ruskih autora.

Predsjednik Rusije izrazio je zadovoljstvo što može ponovo da razgovara sa svojim srpskim kolegom u Moskvi.

"A sjećam se vaše posljednje posjete 8. i 9. maja. Nedavno smo obilježili i 180. godišnjicu naših diplomatskih odnosa. Sa zadovoljstvom primjećujem i rast trgovinske razmjene. Pritom je taj rast neprekidan - prošle godine iznosio je 23 posto, a u prvih šest mjeseci ove godine preko 13 posto", objasnio je Putin.

On je rekao da se bilježi i rast ruskih ulaganja u srpsku privredu, koja su dostigla četiri milijarde dolara.

"Siguran sam da ćemo imati o čemu da razgovaramo što se tiče situacije u regionu", rekao je Putin.