Sramota komšija
127

Pusić o rezoluciji UN-a: Hrvatska se prekalkulirala i napravila veliku grešku

D. Be.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić smatra da se njena država "prekalkulirala i napravila grešku" prilikom glasanja o rezoluciji u Ujedinjenim nacijama u vezi sa sukobom na Bliskom istoku.
Pusić smatra da je Hrvatska pogriješila u nastojanju da se pozicionira na međunarodnoj sceni.

“Mislim da smo pogriješili. Nismo ni protiv mira niti protiv rezolucije, Hrvatska je previše kalulirala kako se sama pozicionirati na međunarodnoj sceni. Prekalkulirala se i napravila pogrešku. Vide se samo veliki potezi. Usput, Kanada koja je predložila amandman na tu rezoluciju, koji je trebao biti, po meni, prihvaćen, je svejedno glasala suzdržano, a ne protiv. Ako gledate sadržaj rezolucije, trebao se spomenuti užas koji je Hamas učinio, ali u ovom trenutku je pitanje sprečavanja humanitarne katastrofe u Gazi. Ima na X-u odličan intervju bivšeg francuskog premijera Dominique de Villepina, koji govori o ulozi diplomacije u ovakvim situacijama i koji govori da niti jedna teroristička organizacija nije bila pobijeđena od vojski”, navela je gostujući na zagrebačkoj televiziji N1.

Kaže da niko ne može biti protiv toga da se zaustavi bombardiranja Gaze.

"To ne donosi niti mir Izraelu. Osobno podržavam državu Izrael, ali ne podržavam politiku Benjamina Netanyahua kao što je ne podržavaju ni mnogi Izraelci. Ova politika neće donijeti ništa dobro Palestincima, ali ni Izraelcima i mislim da su mnogi Izraelci toga svjesni. Ogromna većina je bila na strani UN-ove rezolucije."

Smatra da se tu ne izjednačava agresor i žrtva.

"Slažem se sa stavom izraelskog intelektualca i autora poznate knjige ‘Sapiens’ da jedna te ista strana u ratu može biti i žrtva i agresor. Znamo iz vlastitog iskustva, a sada se to odigrava pred našim očima. U jednoj groznoj situaciji koju je ovaj put pokrenuo Hamas, sada se to nastavlja kao ogromna humanitarna katastrofa. Historičari i antropolozi će uspoređivati različite komparativne narative. No za diplomate i političare nije pitanje tko je više kriv nego tko ima hrabrosti i snage prvi prestati i početi s mirovnom inicijativom i mirovnim procesom u ovom sukobu. Izrael je imao lidere koji su imali tu snagu", kazala je Pusić.