Rezolucija o Palestini
72

Milanović: Glasanjem u UN-u hrvatska vlada je opasno ugrozila nacionalnu sigurnost

S. M.
Zoran Milanović (Foto: Slavko Midzor/Pixsell)
Zoran Milanović (Foto: Slavko Midzor/Pixsell)
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u osvrtu na glasanje Zagreba protiv rezolucije UN-a kojom se poziva na primirje u Gazi rekao je da je njegova zemlja trebala ostati sudržana kao većina država članica Evropske unije.

Iz Kabineta predsjednika Hrvatske naveli su da je ambasador Republike Hrvatske pri Ujedinjenim nacijama glasao u Generalnoj skupštini UN-a protiv rezolucije kojom se poziva na trenutačno humanitarno primirje i zaustavljanje neprijateljstva u Gazi isključivo prema nalogu Vlade Hrvatske.

Istakli su da on nije bio ni konsultovan niti obaviješten o stavu koji će u ime Republike Hrvatske zastupati hrvatski ambasador pri UN-u.

"U ovom delikatnom slučaju Vlada Hrvatske je svojom nepromišljenom i štetnom odlukom obilježila Republiku Hrvatsku kao protivnika mira i kršitelja međunarodnog humanitarnog prava te tako nanijela dugoročnu štetu međunarodnom ugledu Hrvatske", navodi se.

Dodali su da je još opasnije što je hrvatska vlada svojom odlukom nepotrebno kompromitirala nacionalnu sigurnost.

"Izložila je Hrvatsku potencijalnim prijetnjama za što će morati snositi svu odgovornost", navodi se.

Smatraju da je Hrvatska trebala ostati suzdržana prilikom glasanja o rezoluciji, baš kao većina država članica Evropske unije.

"Teško je shvatiti razloge koji su naveli Vladu da tako očigledno odstupi od zalaganja za mir i poštivanja humanitarnog prava, osim ukoliko se i u ovom slučaju ne radi o osobnim političkim interesima i pozicioniranju predsjednika Vlade Andreja Plenkovića", ističe se u saopćenju.