Potvrđeno na presu
8

Prvi zaraženi u Hrvatskoj doputovao autobusom iz Italije

A. B.
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Foto: Milan Šabić/PIXSELL
Prvi zaraženi koronavirusom u Hrvatskoj i njegova djevojka putovali su autobusom iz Italije, potvrđeno je to na press konferenciji Štaba za civilnu zaštitu.
Kako piše Index.hr, provjeravaju se i drugi putnici, a iz Štaba civilne zaštite poručuju da su kontaktirali i prijatelje prvog zaraženog.

"Molim vas da zaštitimo ljude koji su oboljeli. Treći bliski kontakt ima simptome, ali test je pokazao da je osoba negativna. Zato ponavljamo uzorak i zadržat ćemo tu osobu još jedan dan. Do prije sat vremena testirano je 72 ljudi, od jučer čak 36", rekla je direktorica zagrebačke Zarazne.

Treća osoba koja ima simptome je djevojka prvog zaraženog te će se zbog toga ponoviti testiranje iako je prvobitno bila negativna na koronavirus.

Ministar zdravstva Vili Beroš vratio se jučer navečer sa sastanka u Rimu održanom nakon što se u Hrvatskoj pojavio prvi potvrđeni slučaj koronavirusa.

Podsjećamo, drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj danas je potvrđen i riječ je o bratu zaraženog mladića (26) koji je jučer imao pozitivan nalaz. On je nekoliko dana boravio u Italiji s djevojkom i nalazi se u Zagrebu, a tamošnja bolnica je zbog njega otkazala operacije koje nisu hitne.

Također, postoji bojazan da zaraza neće stati na jednoj ili dvije osobe. Naime, sumnja se da su dvije osobe iz Krapinsko-zagorske županije, koje su nedavno bile u Italiji, zaražene koronavirusom, a to je potvrdio krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Granice nisu zatvorene.

Trajekt na redovnoj liniji iz Ancone oko sedam sati uplovio je u splitsku gradsku luku te ga je dočekala posebno opremljena hrvatska pomorska policija i sanitarni inspektor.