90.000 provjera
49

Provjeravaju se svjedočanstva zaposlenih u hrvatskom obrazovanju, sumnja na diplome "iz susjedstva"

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Diplome oko 90.000 osoba zaposlenih u hrvatskom sistemu obrazovanja i nauke proći će izvanredan postupak provjere vjerodostojnosti nakon što je Ministarstvo nauke i obrazovanja RH u svojim redovima otkrilo osobu s krivotvorenom diplomom Sveučilišta u Zagrebu.

Kako navodi zagrebački Jutarnji list, radi se o ženskoj osobi s lažnom diplomom Hrvatskih studija, koja je nekoliko godina radila u Ministarstvu nauke na administrativnim poslovima.

Hrvatska ministrica nauke i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u ponedjeljak, komentirajući navode Jutarnjeg lista, kako je naputak Ministarstva da treba potaknuti ravnatelje da diplome koje nisu provjerene provjere te da se jednako tako kod zapošljavanja svaki puta kad se nekoga provjeri, provjeri i njegova diploma i na taj način zaštiti sistem.

Ministrica Divjak kazala je "kako ima jako puno diploma koje dolaze iz susjednih država gdje je sumnjiva vjerodostojnost", dodavši kako se ne radi ni o kakvoj revoluciji, nego je u pitanju skretanje pozornosti na proces koji bi trebao biti redovit.

"Mi moramo biti sigurni da u našim školama rade stručni i kvalificirani učitelji i ostali zaposlenici te da roditelji i učenici u taj sustav imaju povjerenja", poručila je ministrica, navodi Hina.