{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protive se privatizaciji: Hiljade Slovenaca izašlo na ulice

S
7.2.2015. u 20:01
16
43
Protive se privatizaciji: Hiljade Slovenaca izašlo na ulice
16
Protive se privatizaciji: Hiljade Slovenaca izašlo na ulice
Ljubljana
Hiljade Slovenaca izašlo je danas na ulice Ljubljane, protestujući zbog planova vlade da proda državne kompanije da bi oporavila javna finansije.
Oko 3.000 demonstranata na temperaturi vazduha ispod nule na ulicama pokrivenim snijegom nosili su transparente na kojima je pisalo "Privatizacija ja krađa" i "Otpišimo dugove, ne kompanije".

Jedan od demonstranata rekao je da sav profit od privatizovanih firmi odlazi u druge zemlje, dok Slovenija ne dobija ništa.

Protivnici privatizacije smatraju da će to samo pogoršati nezaposlenost i finansijsko stanje u zemlji.

Država je 2013. godine odredila 15 firmi za privatizaciju, ali je do sada prodala samo tri.

Očekuje se da će najveća firma na ovoj listi "Telekom Slovenija" sa tržišnm kapitalom od 979 miliona eura biti prodata narednih sedmica.

Pristalice privatizacije rekli su danas na konferenciji u Ljubljani da je to potrebno radi dolaska svježeg kapitala u Sloveniju.

Slovenačka ekonomija zabilježila je rast od 2,5 posto 2014. godine, zahvaljujući većoj potražnji za slovenačkom robom, nakon dvije godine recesije.

Vlada očekuje rast od dva posto ove godine i nada se smanjenju budžetskog deficita na 2,9 posto društvenog bruto proizvoda sa 5,3 posto 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: