{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti u Prištini protiv EULEX-a

F
2.12.2008. u 18:21
0
6
Protesti u Prištini protiv EULEX-a
0
Protesti u Prištini protiv EULEX-a
Foto: Reuters
U utorak, kad je po najavama trebao biti proglašen početak rada evropske misije EULEX-a, više hiljada građana protestvovalo je u Prištini protiv raspoređivanja EULEX-a po planu od šest tačaka glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, koji su odbacile i kosovske vlasti, a protest je organizovalo 20-ak nevladinih udruženja i Kosovska unija nezavisnih sindikata.
Jedan od organizatora protesta, vođa pokreta "Samoodređenje" Albin Kurti, optužio je kosovske dužnosnike, predsjednika i premijera Fatmira Sejdiua i Hashima Thacija, da su samo na riječima protiv plana glavnog tajnika UN-a, po kojem, uz ostalo, EULEX treba biti neutralan prema kosovskom statusu.

Kurti je rekao da ta neutralnost misije EU-a zapravo znači da se ne priznaje kosovska nezavisnost i da proces utvrđivanja statusa ostaje otvoren.

I drugi govornici na skupu osudili su stajalište o neutralnosti, ističući da raspoređivanje EULEX-a na temelju Rezolucije 1244 VSUN-a legalizuje srpsku paralelnu vlast na Kosovu, odnosno njegovu podjelu.

Kosovski dužnosnici optuženi su da nisu rekli građanima istinu o tome da su prihvatili plan glavnog tajnika Ban Ki-moona.

Prvi put su na jednom protestu istaknute parole protiv najviših dužnosnika, a za premijera Thacija je rečeno da je "izdajica".

"Dole UNMIK", "Dole EULEX" , glavne su parole protestnog skupa na kojem se zahtijevalo da se ne provode planovi koji vode podjeli Kosova.

Sudionici protesta su se okupili ispred Nacionalne i univerzitetske biblioteke, a glavni skup održan je pred sjedištem UNMIK-a u kojem će biti i EULEX. Na zidovima zgrade su ispisali "EULEX made in Srbija" i "UNMIK je kolonizator". Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Lamberto Zannieri za protestante je persona non grata. Skup je završio bez incidenata.

U povodu početka rada EULEX-a, čija je zadaća osigurati vladavinu prava u djelovanju policije, sudstva i carine, u utorak nije održana prigodna svečanost jer voditelj misije, bivši zapovjednik KFOR-a francuski general Yves de Kermabon, trenutno nije na Kosovu zbog najnovijih savjetovanja s predstavnicima EU-a. Stvaran početak rada misije službeno se najavljuje za sredinu iduće sedmice.

EULEX, s oko 1.300 pripadnika, trebao bi se rasporediti na cijelom kosovskom prostoru. Neslužbeno se saznaje da će na sjeveru, u srpskim područjima, EULEX na početku biti samo simbolično prisutan, a za početak potpunog djelovanja i na srpskim područjima, bit će potrebno, kako se najavljuje, razdoblje od četiri mjeseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: