Zbog glasanja u UN-u
834

Protest podrške Rusiji pred Predsjedništvom Srbije: Dimne bombe, baklje i uvrede Vučiću

M. G.
Foto: nova.rs
Više stotina građana okupilo se večerasa na protestu podrške Rusiji, koji je počeo u 19 sati ispred spomenika ruskom caru Nikolaju u Beograd.

Ispred Predsjedništva Srbije okupio se veliki broj ljudi koji protestuju zbog glasanja Srbije za izbacivanje Rusije iz Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Nakon što se nekoliko govornika obratilo zgradi Predsjedništva Srbije, gdje su mladići s kapuljačama i šalovima palili baklje i bacali dimne bombe, okupljeni su postavili rusku zastavu na metalne rešetke prozora na zgradi Predsjedništva, a uzvikuju pogrdne parole na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, piše nova.rs.

Uz zastave Srbije i Rusije, te transparent s obrisima Kosova na kojem piše "Nema predaje", građani slušaju ruske pjesme.

Otpjevana je himna Rusije koju su građani pozdravili pljeskom, a potom i himna Srbije.

Nakon okupljanja ispred Predsjedništva, nekoliko hiljada demonstranata krenulo je do ruske ambasade noseći veliku rusku zastavu, a ulice kojima su prošli bile su zatvorene za promet.

Nekoliko sudionika nosilo je majice sa slovom "Z", koje su nosile ruske postrojbe koje sudjeluju u agresiji na Ukrajinu. Nosili su i slike ruskog predsjednika Vladimira Putina i uzvikivali ime bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.