Regija
3

Proslava Oluje: Golubovi mira iz Vukovara poletjeli u Knin

FENA
Oko hiljadu golubova poletjelo je u srijedu iz Vukovara prema Kninu, grad heroj time se priključio proslavi 20. godišnjice Oluje, Danu pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja.

Oko hiljadu golubova prema Kninu poletjelo je s Memorijalnog groblja, u sklopu prvog nacionalnog leta golubova pismonoša i projekta "Let za slobodu".

Golubovi su istodobno poletjeli i s kninske tvrđave prema Vukovaru, a pušteni su u 6 sati i simboličnih 211 sekundi kao znak sjećanja na isti broj poginulih branitelja u akciji "Oluja".

"'Letom za slobodu' iz Vukovara prema Kninu poslana je jedinstvena poruka mira, zajedništva i slobode cijeloj Hrvatskoj i svijetu", rekao je predsjednika Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Vukovara Franjo Šoljić.

S Memorijalnog groblja puštena je i bijela golubica mira, na let prema Kninu pustila ju je Petra Šimunović, unuka poginulog hrvatskog branitelja Vlade Šimunovića iz Cerića kod Vinkovaca.

Povodom Dana pobjede i 20. obljetnice Oluje, podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, među kojima izaslanstva Oružanih snaga RH, Policijske uprave vukovarsko-srijemske, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, županijske i gradske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata te Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar.

Molitvu za poginule i nestale molio je vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić koji je u župnoj crkvi predvodio i misu za domovinu.