Potonuo 1976. godine
46

Pronađen "tenkonosac" Jugoslovenske ratne mornarice čije je potonuće bilo vojna tajna

S. Š. U.
Screenshot: RTS
Screenshot: RTS
Srbijanski ronioci nedavno su u hrvatskim vodama u blizini ostrva Vis, pronašli izgubljeni brod Jugoslovenske ratne mornarice.

Brod je pronađen na 125 metara dubine, a u pitanju je "tenkonosac" koji je potonuo u decembru 1976. godine usljed snažne bure. Prevozio je municiju za bojevo gađanje.

Slučaj je označen kao vojna tajna, ali je svih 25 članova posade preživjelo.

Tenkonosaca je u JNA bilo tridesetak, a mogli su da prevezu tri tenka ili 200 vojnika.

"Usljed svih tih tehničkih problema ja sam bio u priličnoj žurbi. Skačem u vodu. Vidljivost na dnu je bila sedam do deset metara. Dolazim do objekta. Objekat nije bio ono što sam očekivao. To sam vidio odmah. Međutim, pošto nemamo dolje mnogo vremena, počeo sam odmah sa snimanjem. U tom momentu mislio sam da se nalazim na na pramcu broda, vidim neki komandni most, snimam taj dio i krećem dalje", objasnio je Mirko Bevenja, dio ronilačkog tima koji je pronašao brod.

Screenshot: RTS
Screenshot: RTS

Pored tenkonosca, beogradska ekipa ronilaca pronašla je i nekoliko velikih bombardera iz perioda Drugog svjetskog rata, jer je za vreme rata na ostrvu Visu bio veliki aerodrom, prenosi RTS. Do sada su otkrili podvodne objekte, olupine brodova i aviona.

Jugoslavenska ratna mornarica bila je dio JNA, sa zadacima odbrane obala, mora, rijeka i jezera.