Regija
0

Proizvođači oružja najveći poreski dužnici u Srbiji

Anadolija
Prva tri mjesta poreskih dužnika u Srbiji zauzimaju firme koje proizvode oružje i municiju, podaci su Poreske uprave Srbije, koja je objavila je spisak najvećih poreskih dužnika u toj zemlji. 

Ubjedljivo prvo mjesto, sa skoro 61 milion i 876 hiljada eura (7 milijardi i 400 miliona dinara) poreskog duga do kraja septembra ove godine ima "Zastava oružje“ AD iz Kragujevca. Za njom slijede Krušik AD iz Valjeva i PPT Namenska iz Trstenika sa po tri puta manje duga.

Na listi najvećih dužnika aktivnih firimi nalaze se i one koje su u vlasništvu najbogatijih u Srbiji. Na petom mjestu po dugu je Luka Beograd, vlasništvo Milana Beka, sa dugom od preko 958 miliona dinara, dok se kompanija Mera Invest, u vlasništvu Marka Miškovića, nalazi na osmom mjestu sa poreskim dugom od 878,4 miliona dinara.

Među najvećim poreskim neplatišama su kompanije koje u svom vlasništvu imaju medije i fudbalski klubovi. Borba AD je na četvtoj poziciji sa milijardu  i 806, miliona dinara, dok je Pink International 23. na listi sa dugovanjem od preko 412 miliona dinara i Javni medijski servis Srbije RTS sa 128 miliona dinara duga. FK Crvena Zvezda ima poreski dug od 458 miliona dinara, FK Partizan skoro tri puta manje, 162,5 miliona dinara.

Među poreskim dužnicima, pored velikog broja firmi mahom iz Beograda, nalaze se i zdravstvene ustanove, banke, kao i Ambasada SAD u Beogradu koja je sa dugom od 18 hiljada 840 eura (oko 22 miliona dinara) na 390. poziciji neplatiša poreza u Srbiji.

Na osnovu Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Poreska uprava Republike Srbije kvartalno objavljuje spiskove najvećih poreskih dužnika, odnosno obavještenje o iznosu poreskog duga svih poreskih obveznika. Na spisku dužnika, zaključno sa 30.09.2014. godine, nalaze se pojedinačno firme sa dugovanjem između 7,3 milijarde i 20 miliona dinara.

Pored aktivnih pravnih lica, na sajtu Poreske uprave Srbije objavljena su imena privrednih subjekata - pravnih lica u postupku restruktuiranja-privatizacije, pravnih lica u postupku stečaja, brisanih iz registra i onih kojima je oduzet PIB.