Udruženi, ali podijeljeni
2

Produbljen raskol između Jeremića i Đilasa: Opozicija u Srbiji bez dogovora

B. R.
Đilas i Jeremić razjedinjeni (Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)
Đilas i Jeremić razjedinjeni (Foto: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL)
Opozicija u Srbiji nije usaglasila uslove pod kojima će razgovarati s predstavnicima Evropskog parlamenta kao posrednika u međustranačkom dijalogu. Time se produbio raskol između nekadašnjih partijskih kolega u DS-u Vuka Jeremića i Dragana Đilasa.

Udružena opozicija Srbije (UOPS) ne uspjeva postići dogovor o uslovima za održavanje izbora. Pregovori o uslovima održavanja izbora bi trebali biti održani početkom sljedeće godine. Pregovore će posredovati predstavnici Parlamenta EU.

U UOPS-u, koji nije učestvovao na posljednjim izborima, postoji podjela da li po ovom pitanju sarađivati s opozicionim strankama koje su učestvovale na izborima.

Narodna partija (NP) na čijem je čelu Vuk Jeremić, Građanska platforma, Šumadijska regija i Državotvorni pokret su protiv saradnje. Drugačiji stav imaju Stranka slobode i pravde (SSP) Dragana Đilasa, Demokratska stranka (DS) i Pokret za preokret. Oni su mišljenja da opozicija mora imati zajedničke uslove.

Pretpostavlja se da bi Đilasovu stranku, DS i Pokret za preokret mogli podržati Pokret slobodnih građana (PGS) i Zajedno za Srbiju (ZZS) Nebojše Zelenovića.

Cijeni se da je ovo nastavak antagonizma između Jeremića i Đilasa koji se nisu dogovorili o zajedničkom nastupu u Skupštini Beograda, piše portal Nova.rs.