Otežan saobraćaj
87

Problemi u Hrvatskoj zbog snijega, zatrpana autocesta A1

Klix.ba
Foto: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr
Snijeg koji od jučer pada, u Hrvatskoj je napravio velike probleme u saobraćaju. Zatrpana je autocesta A1, a saobraćaj se odvija veoma otežano. Kako pišu hrvatski mediji, automobili su parkirani pored ceste jer se ne mogu kretati.

Kako piše portal 24sata.hr pozivajući se na informacije čitatelja, saobraćaj je veoma usporen, a automobili su parkirani i u zaustavnoj traci.

Zimski su uslovi na većini cesta u Gorskom kotaru, Lici, centralnoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj te na širem riječkom području, uključujući autoceste A1 između Bosiljeva 2 i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, dionicu Trakošćan-Karlovac-Udbina-Knin državne ceste DC1 te staru cestu kroz Gorski kotar između Karlovca i Rijeke (DC3), saopćio je jutros Hrvatski autoklub (HAK).

Zabrana je saobraćaja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Na pojedinim cestama vozi se dodatno usporeno zbog vozila zimske službe koja se kreću sporije. U priobalju puše jaka bura, povremeno s olujnim udarima. U ostalom dijelu Hrvatske vozi se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše. Mogući su odroni.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i Rijeci ili Istri, te obrnuto, nema slobodnog cestovnog pravca.

Zbog vjetra su samo za mala vozila otvorene dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica te Jadranska magistrala između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8); dionica autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika. Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je saobraćaja za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. grupu vozila); na Krčkom mostu zabrana je saobraćaja za autobuse na sprat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. grupa vozila).

Zbog saobraćajnih nesreća vozi se usporeno na autocestama A1 kod čvora Otočac u smjeru Splita; A3 Bregana-Lipovac na 288. km u smjeru Lipovca.

Za sav saobraćaj zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno (snježna vijavica), a u prekidu je i većina trajektnih linija.