{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Proba vojne parade prije Putinovog dolaska: Tenkovi na ulicama Beograda

A
12.10.2014. u 16:23
3
97
Proba vojne parade prije Putinovog dolaska: Tenkovi na ulicama Beograda
3
Na platou ispred Palate Srbije na Novom Beogradu, gdje će biti održana vojna parada povodom 70 godina od oslobođenja Beograda i 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, a na kojoj će prisustvovati i ruski predsjednik Vladimir Putin, održana je prva proba kojoj su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković.
Na paradi, koja će biti održana 16. oktobra, učestvovat će više od 3.000 pripadnika Vojske Srbije, raspoređeni u pješadijski, vazduhoplovni, motorizovani ešalon te riječnu mornaricu. Bit će izveden egzercil garde, a prvi put na paradi će 30 padobranaca izvesti desant, dok će tokom defilea marširati i mirovnjaci.

Tokom parade bit će predstavljeno više od 300 vozila i sredstava kopnene vojske, kao što su tenkovi, inženjerske mašine, džipovi, raketni sistemi, pontonski mostovi, amfibije i sl. Parada će početi počasnom artiljerijskom paljbom sa Ušća, iz šest artiljerijskih oruđa sa po tri plotuna, a zastave koje će nositi kadeti u prvom podešalonu prilikom defilea su replike pukovskih ratnih zastava iz Balkanskih i Prvog svjetskog rata te zastave koje su nosile vojske koje su oslobađale Beograd i aktuelne zastave jedinica Vojske Srbije.

Na paradi u Beogradu, koja se u ovom obimu održava prvi put nakon 29 godina, gostovat će i i prikazati svoj nastup i akrobatska grupa "Striži" iz Rusije, koja leti MIG-ovima 29.

Ministar odbrane Bratislav Gašić je nakon prvog dijela probe rekao da kada su i pitanju pripreme za sada sve "ide jako dobro", da je u organizaciji angažovano oko 4.500 pripadnika Vojske Srbije te da smatra da se Srbija ima čime ponositi.

"Vi ste čuli vojnike u proteklih par dana dok su se pripremali, sa koliko ponosa oni izlaze na ovu paradu. Ponos je pred svim našim prijateljima učestvovati i prikazati sve naše vještine koje imamo", rekao je Gašić i dodao da on nema tremu.

Načelnik Generalštaba Ljubiša Diković rekao je da se u sklopu priprema otpočelo sa zajedničkim probama na mjestu gdje će parada biti izvedena. Navodeći da ima još stvari koje treba popraviti, kao i da za to ima vremena, Diković je rekao da se nada da će se vojska na najbolji mogući način predstaviti u četvrtak.

"Mi ne zaostajemo ni za jednom regionalnom državom kada su u pitanju sredstva ili vojna oprema. Od nekih smo brojniji po tehnici i ljudima, a od nekih smo manji, recimo Rumuni su brojniji. U istom odnosu smo sa Bugarima, a imamo više vojnika i sredstava u odnosu na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i Crnu Goru", rekao je Diković komentarišući odnose vojska u regionu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: