Zagreb
0

Privedeno 58 izgrednika, 33 osobe povrijeđene

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Pedeset i osam privedenih izgrednika zbog nasilničkog ponašanja te 33 povrijeđenih policajaca i demontranata, uključujući dvojicu teško, rezime je današnjeg sukoba s policijom divljačkih grupa, koje su na Gornjem gradu u Zagrebu napale policiju nakon što su se izdvojile s mirnog protesta branitelja na Trgu bana Jelačića, izvijestila je poslijepodne zagrebačka policija.

Među povrijeđenima je 21 interventni policajac, a od dvojice teško povrijeđenih demontranata jedan ima lom prstiju, a drugi mogući prijelom ruke.

Izgrednici, među kojima su bili i maskirani pripadnici BBB-a, sukobili su se s policijom pokušavajući probiti policijski kordon u Radićevoj ulici kako bi došli na Markov trg, pri čemu su bacali kamenje, letve i druge predmete i napravili i veću materijalnu štetu na izlozima i automobilima.

Na policijski kordon krenulo je između 800 i 1.000 demonstranata, a njihova namjera je bila izazvati nemir i ponašati se nasilnički prema policajcima koji su zbog toga morali upotrijebiti sredstva prisile, odnosno sprej, rekao je na vanrednoj konferenciji za novinare načelnik zagrebačke policije Tomislav Buterin.

Policija je prema Trgu bana Jelačića potisnula između 400 i 500 nasilnih demonstranata i tom prilikom su povrijeđene 33 osobe. Među povrijeđenima ima i novinara, dok je među privedenima fotograf novinske agencije France press kojeg je policija, rečeno je, privela najvjerovatnije zbog njegove sigurnosti.

Veću grupu BBB-a i pripadnike grupe organizirane putem Facebooka policija je uočila već na mirnom protestu branitelja na Trgu bana Jelačića, odakle su krenuli prema Radićevoj ulici.

Neredi su se u gradu smirili oko 16 sati.

Nad uhapšenima se trenutno provodi prekršajna obrada kojom bi policija trebala utvrditi njihovu odgovornost, a u tom bi joj trebale pomoći i snimke današnjeg sukoba.

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez zahvalio se organizatorima braniteljskog protesta na Trgu bana Jelačića što su to učinili na miran i dostojanstven način i što su pokušali spriječiti nasilnike u napadu na policiju te što se dio njih postavio između kordona i nasilnika.

Na centralnom zagrebačkom trgu se po policijskoj procjeni okupilo do 15.000 građana.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i predstavnici hrvatske Vlade istakli su kako iza protesta stoji dio politike, dok je predsjednik hrvatskog SDP-a Zoran Milanović dodao kako bi u kratkom roku trebalo raspisati parlamentarne izbore.