Guardian
0

Pritisak na Beograd da prihvati ponudu Prištine

SRNA
William Hague i Boris Tadić (Foto: AFP)
William Hague i Boris Tadić (Foto: AFP)
Evropska unija vrši pritisak na Srbiju da prihvati "ponudu Kosova o obustavljanju neprijateljstva", piše danas britanski "Guardian".

List navodi da je kosovski premijer Hashim Tachi, dvije godine poslije secesije od Srbije i proglašenja nezavisnosti, ponudio novi početak u odnosima sa Beogradom koji je, kako piše "Guardian", pod sve većim pritiskom Unije da uzvrati na sličan način.

 U autorskom tekstu za britanski list Tači konstatuje kako je neminovno da "Srbija i Kosovo jednom sjednu za isti sto" kako bi prevazišli međusobne razlike i duboko neprijateljstvo i okrenuli se budućnosti integrisani u EU.

 "Guardian" ocjenjuje da je poziv na nove pregovore uslijedio poslije otvorenog upozorenja koje je srpskoj Vladi uputio šef britanske diplomatije William Hague, rekavši da Srbi ugrožavaju šanse da se nađu u EU time što odbijaju odnose sa nezavinsim Kosovom. 

 List podsjeća da je Srbija Generalnoj skupštini UN podnijela nacrt rezolucije kojom se traži osuda kosovske secesije i navodi i da je ministar Hejg predsjedniku Srbije Borisu Tadiću rekao da povuče rezoluciju. 

 Ako odbije, srpska kandidatura za članstvo u EU naići će na teškoće, poručio je Hague Tadiću, kako piše "Guardian". A ako Tadić pristane, Britanija će biti najžešći zagovornik ulaska Srbije u EU.

 "Guardian" primjećuje da je Tachijeva ponuda odgovor na sve glasnije pozive iz Brisela i zapadnoevropskih prijestonica da počnu novi razgovori.
 Tachi u tekstu pominje saradnju srpske i kosovske policije u borbi protiv organizovanog kriminala, u energetici, telekomunikacijama, obrazovanju i pronalaženju nestalih lica, i Albanaca i Srba. 

"Guardian" piše i da je Tachi dao kompliment Tadiću rekavši da je današnja vlada Srbije potpuno drugačija od one koja je, kako kaže, prije 11 godina terorisala njegov narod.

 Najviše komplimenata od predsjednika Vlade Kosova dobio je bivši britanski premijer Tony Blair. Blairova dostignuća su u Britaniji možda potcijenjena, ali ga uloga koju je imao u sticanju naše nezavisnosti, na Kosovu čini političkim gorostasom, naveo je Tachi.