Regija
2

Priština ne želi Beograd u istrazi ubistva Ivanovića

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Šef ureda za Kosovo Vlade Srbije Marko Đurić izjavio je u utorak navečer da Beograd neće učestvovati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom dok Srbija od Kosova ne dobije odgovore o ubistvu Olivera Ivanovića, dok iz Prištine stiže poruka da Beograd neće biti uključen u istragu ubistva jednog od političkih vođa kosovskih Srba.

Đurić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao kako brojne informacije do kojih su došli srbijanski istražni organi pokazuju da je riječ "o ozbiljnoj i širokoj organizaciji", te da te informacije stižu svaki čas.

"Iz minute u minutu dobijamo sve više informacija, sve sam više uvjeren da ovo ne potiče iz naše zemlje i sigurno ne od Srba sa Kosova. Mi ne tražimo i ne molimo, već zahtijevamo da kosovski organi odmah pronađu krivce i privedu ih pravdi", rekao je Đurić.

Kosovski ministar pravde Abelard Tahiri odbacio je mogućnost da se Beograd uključi u istragu o ubistvu vođe Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, objavili su prištinski mediji nakon zahtjeva iz Beograda da se istražnim organima Srbije omogući sudjelovanje u istrazi.

"To (istraga) pripada samo institucijama Kosova", rekao je Tahiri za portal gazetaexpress, a prenose beogradski mediji.

Tahiri je poručio kako su "dobrodošle sve informacije", od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubistva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je ranije u utorak da je ubistvo Ivanovića "teroristički akt" i zatražio od EULEX-a, UNMIK-a i kosovske policije da i srbijanski organi sudjeluju "u istrazi i otkrivanju istine" o atentatu na Ivanovića.

Ministar Tahiri izjavio je kako još nema nema informacija da je EULEX dobio službeni zahtjev od Vlade ili drugih institucija Srbije za sudjelovanje u istrazi ubistva, te da ni u prištinske institucije nije stigao takav zahtjev, prenijela je agencija Beta iz Prištine.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da dva tužioca istražuju ubistvo Olivera Ivanovića - Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović.

Istodobno, Tužilaštvo za organizirani kriminal u Beogradu saopćilo je da je pokrenulo predistražni postupak povodom ubistva Ivanovića, a od srbijanske policije i obavještajne agencije zatražilo "prikupljanje potrebnih obavijesti u svezi s kaznenim djelom terorizma".