Ulična akcija
73

Pripadnici LGBT populacije šetnjom u Beogradu ukazali na svakodnevnu diskriminaciju

FENA
Foto: AFP
(Foto: AFP)
Šetnjom od Pionirskog parka do Trga republike, pripadnici LGBT populacije danas su u Beogradu ukazali na problem diskriminacije s kojom se suočavaju u svakodnevnom životu i poručili da žele život dostojan čovjeka.

Šetnja, u organizaciji Gej lezbijskog info centra, udruženja Egal i "Loud & queer", prošla je bez incidenata, uz veliko policijsko obezbjeđenje i interesiranje medija.

Učesnici skupa "Ponos Srbije - Neka svi naši glasovi ore se, neka ljube se istok i zapad, sjever i jug", nosili su tradicionalne LGBT zastave u bojama duge, kao i transparente s porukama "Moja sloboda je tvoja", "Podrška je važna"...

Kako je novinarima objasnila Helena Vuković iz organizacije skupa, okupljeni su iznijeli zahtjev za uvođenje nulte tolerancije na svaki oblik diskriminacije i nasilja, za lakše izdavanje ličnih dokumenata za trans osobe, kao i za legalizaciju istopolnih partnerstava.

Vuković je konstatovala da je položaj pripadnika LGBT populacije popravljen posljednjih godina, da je sada moguće da se mirno održavaju skupovi te tematike, ali da ipak nije idealno.

Upitana kako komentira da će buduća premijerka vjerovatno biti Ana Brnabić, Vuković je rekla da, mimo politike, to pokazuje da pripadnici LGBT zajednice mogu da dostignu najviše pozicije u društvu, prenosi Tanjug.

Ona je konstatovala da ipak, LGBT zajednica ima probleme koji su iznad političkih partija i dnevne politike.