|

Prikupljeno više od 650.000 potpisa za referendum o ćirilici u Vukovaru

Prikupljeno više od 650.000 potpisa za referendum o ćirilici u Vukovaru
1
Klix.ba
6.12.2013. u 11:52
160
komentara
1

dijeljenja
Prikupljeno više od 650.000 potpisa za referendum o ćirilici u Vukovaru
Više od 650.000 potpisa prikupio je Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara u sklopu svoje inicijative za raspisivanje referenduma o ćirilici.
Čelnici stožera objavili su kako još nemaju konačnu brojku, jer je ostalo za provjeriti i evidentirati još minimalan broj potpisnih knjiga u kojima se nalazi nekoliko hiljada potpisa, ali ono što su do sada obradili jasno ukazuje na to da imaju puno više od potrebnih 450.000 potpisa, piše Jutarnji.hr.

Prozvali su još jednom premijera Hrvatske Zorana Milanovića zbog ponovnih najava kako za vrijeme njegovog mandata ovaj referendum neće biti održan, pri čemu su istakli da on na takav način vrši pritisak na Ustavni sud.

Njegove su izjave nazvali neprimjerenima, a jednako su ocijenili i ovosedmična postupanja MUP-a, koji poziva potpisne koordinatore i naknadno provjerava jesu li za sva potpisna mjesta izdate potrebne lokacijske dozvole.

U Stožeru ističu da je cijeli postupak prikupljanja potpisa proveden u skladu sa zakonom.

Vlado Iljkić pozvao je premijera i prvu potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić da tačno prezentiraju koji to ugovor o pristupanju Evropskoj uniji sprečava raspisivanje ovog referenduma, a ako je riječ o ustavnim promjenama koje se pripremaju, a koje bi mogle spriječiti održavanje referenduma, Iljkić je rekao da bi u tom slučaju moglo doći do ustavne krize.

"Ukoliko Sabor prihvati izmjene Ustava, i one budu takve da spriječe ovaj referendum, moguće je da će Ustavni sud imati drugačije mišljenje od Sabora, što bi moglo dovesti do ustavne krize", rekao je Iljkić.

Inače, najviše potpisa, više od 160.000, prikupljeno je na području grada Zagreba, a najmanje u Istarskoj županiji, gdje su aktivisti Stožera nailazili na najviše otpora u prikupljanju potpisa. U Vukovarsko-srijemskoj županiji prikupljeno je, prema dosadašnjim podacima, 47.800 potpisa.

Stožer ima rok od tri sedmice do okončanja akcije za predaju potpisa i zahtjeva za raspisivanje referenduma, no uvjereni su da će to učiniti i prije.
Prijavi grešku


Komentari (160)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...