Regija
27

Prije 16 godina pao je režim Slobodana Miloševića

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Prije tačno 16 godina u susjednoj Srbiji došlo je do pada režima nekadašnjeg predsjednika te zemlje Slobodana Miloševića.

Tako će 5. oktobar 2000. godine ostati trajno zapisan kao važan datum u modernoj historiji Srbije i to kao dan kada su Srbi pokazali da imaju namjeru da izaći iz sivila i završiti jednu od najcrnjih decenija u svojoj historiji.

Sve je počelo onog trenutka kada je Slobodan Milošević odbio priznati rezultate izbora za predsjednika SR Jugoslavije, koji su održani krajem septembra 2000. godine, a na kojima je pobjedu odnio kandidat Demokratske Opozicije Srbije (DOS) Vojislav Koštunica.

U četvrtak, 5. oktobra, došlo je do demonstracija koje su zahvatile čitavo društvo i sve institucije u Srbiji, a građani iz cijele zemlje dolazili su u Beograd i okupljali se ispred Savezne skupštine.

Demonstranti su tražili od Slobodana Miloševića da prizna poraz na izborima i da se povuče. Jedan od zahtjeva je bila i ostavka rukovodstva Radio-televizije Srbije, koja je bila pod velikim utjecajem Miloševićevog režima. U poslijepodnevnim satima 5. oktobra demonstranti su provalili u Skupštinu i zapalili je, a paralelno s tim napadnuta je i zgrada državne televizije.

Foto: EPA
Foto: EPA

Uprkos neredima u zemlji, Milošević je odbijao da se povuče te je tražio drugi krug izbora. Predstavnici DOS-a nisu pristajali ni na razgovor o drugom krugu izbora jer su smatrali da je i u prvom krugu došlo do krađe glasova. Narednog jutra Slobodan Milošević se obratio javnosti priznavši poraz.

Milošević je uhapšen u aprilu 2001. godine, a ubrzo je predat Haškom tribunalu zbog optužbi za genocid u BiH i ratne zločine u Hrvatskoj i na Kosovu. Ipak, presudu nije dočekao, umro je u martu 2006. godine u svojoj ćeliji u Hagu.

Njegova udovica Mirjana Mira Marković koja je imala veliki utjecaj na sve političke procese u Srbiji, kao i njihov sin Marko Milošević, za kojima su na snazi potjernice koje je raspisao MUP Srbije, dobili su azil u Rusiji.