ICTY
0

Presuda u predmetu protiv trojice hrvatskih generala

FENA
Haški sud objavit će u petak u 11 sati presudu u Predmetu protiv trojice hrvatskih generala - Ante Gotovine, Ivana Čermaka i Mladena Markača, optuženih za učestvovanje u udruženom zločinačkom pothvatu čiji je cilj bio tokom i nakon Oluje prisilno i trajno ukloniti srpsko stanovništvo s okupiranih područja u Hrvatskoj.

Sud je najavio da će sudnica I biti rezervirana gotovo tri sata za izricanje presude. U sudskom vijeću koje je vodilo suđenje i koje će izreći presudu su holandski sudija Alphons Orie, Latvijac Uldis Kinis i Elisabeth Gwaunza iz Zimbabvea.

Tužitelji su u završnim riječima u augustu prošle godine tražili da se tri generala proglase krivima i generala Gotovinu osudi na 27, generala Markača na 23 i generala Čermaka na 17 godina, a branitelji su u završnim riječima pozvali sudsko vijeće da njihove branjenike oslobodi svake krivnje.

Suđenje je počelo 11. marta 2008. a posljednji svjedok izveden je 11. juna prošle godine. Na suđenje su potrošena ukupno 303 radna dana u kojima je tužiteljstvo izvelo 81 svjedoka, a odbrane trojice generala ukupno 57 svjedoka (25 za Gotovinu, 19 za Čermaka i 13 za Markača). Sudsko je vijeće pozvalo sedam svojih svjedoka.

Gotovina je u pritvoru od decembra 2005. kada je uhapšen na teritoriju Španije, a Čermak i Markač dobrovoljno su se predali Haškom sudu u martu 2004.