Regija
9

Preokret u Hrvatskoj: Karamarko i Petrov dogovorili parlamentarnu većinu

Klix.ba
Čelnik HDZ-a i Domoljubne koalicije Tomislav Karamarko i lider MOST-a Božo Petrov dogovorili su parlamentarnu većinu iz četvrtog pokušaja pregovora u uredu predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

"Imamo 78 potpisa, 63 naša i 15 MOST-a, a ima najava i da ima nekih drugih koji bi dali potpise. Sutra isto imamo konsultacije s predsjednicom, definirat ćemo mandatara da to bude nestranačka stručna osoba, kakva će biti cijela vlada", rekao je Karamarko, prenosi hrvatski mediji.

Božo Petrov je ponovio kako je njihov cilj imati reformsku vladu s nestranačkim mandatarom.

"Mislim da smo probili uši građanima s našim zahtjevima. Ovo je ono što smo od početka odlučivali, cilj nam je nestranački mandatar, nadam se da ćemo to uspjeti definirati sutra", rekao je Petrov dodavši kako imaju svoje prijedloge za mandatara.

Sinoć dogovorena saradnja prekinuta jutros

Iako su još sinoć čelnik Mosta Božo Petrov i predsjednik SDP-a Zoran Milanović tvrdili da su blizu dogovora i da će od predsjednice tražiti još nekoliko dana za definiranje saradnje, MOST je odlučio prekinuti pregovore s koalicijom Hrvatska raste. Da se dogodio novi obrat dalo se naslutiti nakon što je Božo Petrov iz Ureda predsjednice otišao bez riječi.

Nakon hitnog sastanka s članovima Nacionalnog vijeća MOST-a, Petrov se obratio novinarima i objavio prekid saradnje s koalicijom Hrvatska raste. Rekao je da je u posljednjih 48 sati, dok su trajali pregovori, SDP zvao njihove saborske zastupnike i članove Nacionalnog vijeća i tražio da daju podršku Zoranu Milanoviću za mandatara ako pregovori ne uspiju.

Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, kazao je da je opravdan prekid pregovora koalicije Hrvatska raste i MOST-a te da je Domoljubna koalicija otvorena za razgovore s njima.

I Karamarko i Petrov su naglasili da ovo nije koalicija već saradnja.

Milanović negirao optužbe

Čelnik Socijaldemokratske partije (SDP) i koalicije Hrvatska raste Zoran Milanović u utorak je negirao tvrdnje Petrova da je SDP proteklih dana nagovarao zastupnike MOST-a da podrže Milanovića kao mandatara nove vlade u slučaju da pregovori propadnu, zbog čega je MOST i objavio prekid pregovora.

Milanović je nazvao te optužbe "nelogičnima" jer je SDP pristao na sve što je MOST tražio.

On je na konferenciji za novinare kazao da je na pregovorima u ponedjeljak navečer s MOST-om gotovo sve dogovoreno te da su, uz premijersko mjesto za Petrova, pristali i da Mostu pripadne sedam ministarstava - unutrašnjih poslova, pravosuđa, uprave, poljoprivrede, zaštite okoliša, privrede te saobraćaja i infrastrukture, ako i čelne funkcije u još nekoliko tijela, poput Hrvatske narodne banke, Apisa i Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom.

"Pristali smo na sve to i postavlja se logičko pitanje koga bismo u takvoj situaciji uopće zvali i što bismo mu uopće mogli ponuditi", rekao je Milanović, prenose hrvatski mediji.

Predsjednica RH Grabar-Kitaorvić kazala je kako će sutra održati posljdnji krug konsultacija, te da će, ukoliko sutra navečer ne budu imali mandatara, raspisati izbore.