U 74. godini
405

Preminuo Slaven Letica, Tuđmanov bivši savjetnik koji je bio protiv podjele BiH

B. R.
U 74. godini preminuo Slaven Letica (Foto: Screenshot HRT)
U 74. godini preminuo Slaven Letica (Foto: Screenshot HRT)
Lični savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i univerzitetski profesor Slaven Letica je preminuo u 74. godini. Osim toga, javnosti je bio poznat i kao sociolog, kolumnist i publicist. Bio je prepoznatljiv po svojim konzervativnim stavovima i vrijednostima.

Od 1990. do 1991. je bio Tuđmanov savjetnik, a 2000. je bio nezavisni kandidat za predsjednika Hrvatske. Na listi Hrvatske stranke prava (HSP) je tri godina kasnije izabran za nezavisnog sabornika.

Smatran je konzervativnim intelektualcem, a poznat je i bosanskohercegovačkoj javnosti. Njegove izjave neistomišljenicima su često bile sporne i kontroverzne. Između ostalog, smatrao je da je dopustivo da se ustaški pozdrav "Za dom spremni" koristi u kontekstu Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS).

Tvrdi da se sa Tuđmanom razišao u trenutku kada je s čelnikom Savezne Republike Jugoslavije Slobodanom Miloševićem dogovorio podjelu Bosne i Hercegovine u Karađorđevu 1991.

Autor je nekoliko knjiga, među kojima je i "Postmoderna i genocid u Bosni".

Letica je rođen 1947. godine u Podgori. Na Ekonomskom fakultetu je doktorirao 1983., a od 1980. bio je profesor sociologije na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Saučešće porodici Letica uputili su premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Andrej Plenković i predsjednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković, objavila je Hrvatska radiotelevizija (HRT).