U 105. godini
50

Preminuo Josip Manolić, najdugovječniji hrvatski političar i čovjek koji se zbog BiH posvađao s Tuđmanom

V. K.
Josip Manolić (Foto:  Marko Lukunic/Pixsell)
Josip Manolić (Foto: Marko Lukunic/Pixsell)
Najdugovječniji hrvatski političar i osoba koja je zajedno s prvim predsjednikom Hrvatske osnova HDZ Josip Manolić preminuo je u 105. godini.

Manolić je kroz svoju dugogodišnju karijeru obavljao niz funkcija kako u periodu nezavisne Hrvatske, tako i u vremenu bivše Jugoslavije.

Manolić je karijeru počeo jo davne 1937. godine, a dvije godine kasnije primljen je u Komunističku partiju gdje je vrlo brzo postao omladinski lider. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, Manolić je obavljao i funkciju organizacionog sekretara SKOJ-a za Hrvatsku.

Tokom oktobra 1944. godine imenovan je za načelnika tadašnje tajne policije OZNA u Bjelovaru da bi se nakon završetka rata prebacio u Zagreb gdje je obavljao funkciju načelnika Odjela za izvršenje kaznenih sankcija u Sekretarijatu za unutrašnje poslove.

Za ovaj period njegove karijere veže se i velika kontroverza s obzirom na to da se kasnije pojavila priča kako je on otrovao kardinala Alojzija Stepinca prilikom njegovog odlaska u zatvor u Lepoglavi. Manolić je ovaj slučaj često komentirao te je poručio kako nikakvog trovanja nije bilo.

"Nije bilo trovanja Stepinca, ni govora, a kamoli da sam ja to učinio. On je imao status povlaštenog zatvorenika za kojeg nisu vrijedili pravilnici i zakoni tadašnje države o postupanju sa zatvorenicima. Zbog te sam klevete tužio Paragu i tada je sud tražio od Vatikana da nam ustupi ekspertize o trovanju, no oni nisu htjeli odgovoriti na taj zahtjev pa je sud završio sa zastarom", naveo je za Večernji list.

Brojne funkcije u Jugoslaviji obavljao je sve do 1971. godine i Hrvatskog prolejća kada je isključen iz političkog života.

Tokom kasnijeg života, Manolić se zbližio s Tuđmanom te je već 1989. godine s njim počeo razgovarati o formiranju HDZ-a, a već 1990. godine Manolić je izabran na funkciju predsjednika Vlade Republike Hrvatske gdje je ostao sve do 1991. godine.

Ono što je interesantno, Manolić i Tuđman su se kasnije tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i posvađali upravo zbog pitanja Bosne i Hercegovine.

"Da, to je bila tačka razilaženja. Ta struja u BiH, naši Hercegovci, oni su nas stalno vukli na jednu poziciju koju ni svijet nije mogao prihvatiti kao ni mi, u sukob s muslimanima. Taj sukob nama nije trebao jer je naš glavni neprijatelj bila Miloševićeva Srbija i JNA, i nismo trebali trećeg protivnika", rekao je Manolić u intervjuu 2016. godine.

Manolić je svjedočio i u Hagu kao svjedok Tužilaštva u procesu protiv šestorice čelnika tzv. Herceg-Bosne.

Nakon razmimoilaženja s HDZ-om, Manolić je zajedno sa Stjepanom Mesićem osnovao Hrvatske nezavisne demokrate (HND) čiji je počasni predsjednik ostao do kraja života.