Beograd
49

Preminuo dječiji pisac, glumac i novinar Raša Popov

Klix.ba
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs
Dječiji pisac, publicista, glumac i dugogodišnji televizijski novinar Raša Popov preminuo je u srijedu u Beogradu, u 84. godini života.

Popov je rođen u Mokrinu, na sjeveru Srbije, 26. juna 1933. godine. Autor je više desetina knjiga za djecu i odrasle. Napisao je više od 500 televizijskih emisija, više od 200 za djecu.

U Beograd je došao 1952. godine i završio Filozofski fakultet. Više je volio historiju od književnosti, ali ipak se opredijelio za književnost.

Novinarsku karijeru je počeo u novosadskom Dnevniku. Bio je novinar lista Mladost od 1961. do 1964. godine, zatim novinar Radio Beograda do 1967. godine. U Televiziji Beograd je bio do 1995. godine.

Popov je bio lektor za srpskohrvatski jezik u Londonu, Birmingemu i Notinghamu od 1975. do 1977. godine. Glavni urednik izdavačke kuće "Matica srpska" bio je od 1983. do 1985. godine.

Nastupao je u TV serijama kao pripovjedač, a neke od najpoznatijih su "Radost saznanja", "Fazoni i fore" - gdje je igrao Rašu Pronalazača, "Varošarije", "U snu san", "Šešir bez dna".

Dobitnik je Godišnje nagrade Radio Beograda 1967. godine za seriju "Vidovi fašizma".

Bio je kolumnista Politike, gde je uglavnom pisao o društvenim temama. Dobitnik je nagrade "Dositej Obradović" za 2015. godinu.

Bivši predsjednik Skupštine Srbije Predrag Marković oprostio se od Popova na društvenoj mreži, napisavši sljedeći status:

"Dobrodušan. Dobronamjeran. Duhovit. Dječak. Div. Dosjetio se. I otišao među zmajeve", napisao je Marković.