Regija
2

Pregovori za pristup Srbije EU u junu?

SRNA
Ivica Dačić
Ivica Dačić
Mišljenje šefova država i vlada EU o napredovanju Srbije trebalo bi da bude najpozitivnije moguće i Evropsko vijeće planira da u zaključcima pohvali Beograd i obaveže se da u martu naredne godine odredi datum otpočinjanja pregovora o članstvu, piše beogradski dnevnik "Blic", pozivajući se na diplomatske izvore u Beogradu.

Isti izvori tvrde da je na veoma visokom nivou, u razgovorima između zvaničnika Srbije i Njemačke, uslovno dogovoreno da pregovori počnu u junu naredne godine.

Ovaj scenario će, kako je listu objasnio diplomata iz jedne od članica EU koje presudno utiču na odluke Evropskog vijeća, biti ostvaren samo pod uslovom da razgovori premijera Srbije Ivice Dačića i Hašima Tačija, zakazani za 4. decembar u Briselu prođu u pozitivnoj atmosferi i donesu rezultate.

Uslov da se Srbiji obeća da će u martu znati tačan datum početka pregovora jeste i da do 10. decembra svih šest prelaza na granici sa Kosovom budu funkcionalni.

Iako je za dobijanje datuma za početak pregovora ključno uspostavljanje prelaza između Srbije i Kosova, do marta će Srbija morati da postigne energetske sporazume i dogovor o telefonskom pozivnom broju za Kosovo, piše "Blic".