Srbija prebacila odgovornost
0

Predstavnik EU-a snosi odgovornost za eksploziju u Mitrovici

FENA
Foto: Blic
Foto: Blic
Srbijansko Vijeće za nacionalnu sigurnost u petak je, u povodu eksplozije bombe na sjeveru Mitrovice na Kosovu, ocijenilo da je riječ od terorističkom činu te da objektivnu odgovornost za sve što se ondje dogodilo snosi predstavnik Europske unije na Kosovu Pieter Feith.

Prema priopćenju tiskovne službe srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vijeće je, osuđujući "pokušaj otvaranja nelegalnog ureda privremenih institucija u Kosovskoj Mitrovici" i uporabe nasilnih metoda u tome cilju, događaj ocijenilo izravnom provokacijom te narušavanjem svih javno izraženih stajališta i načela Vijeća sigurnosti UN i Europske unije.

"Podupirući i provodeći današnji pokušaj otvaranja ureda privremenih institucija, Pieter Feith je izravno posegnuo za metodama koje su u suprotnosti s politikom i stajalištem Europske unije i snosi objektivnu odgovornost za sve posljedice današnjih tragičnih događaja", stoji u priopćenju.

U eksploziji što se u petak prije podne dogodila u sjevernom dijelu Mitrovice na Kosovu poginula je jedna, a ozlijeđeno 11 osoba, javili su ranije srbijanski i kosovski mediji.

Eksplozija ručne bombe, za koju još nije utvrđeno tko ju je izazvao, dogodila se kratko prije 10 sati u trenutku dok je više stotina Srba prosvjedovalo zbog namjere kosovske vlade da otvori ured za izdavanje osobnih isprava.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu osudio je eksploziju, a kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi rekao je kako je stanje u Mitrovici pod nadzorom te da izgred neće utjecati na ukupno sigurnosno stanje na Kosovu.