Svi na nogama
54

Predsjednik Albanije s narodom kraj ruševina, s Kosova najavljena sva potrebna pomoć

D. Be.
Predsjednik Albanije Ilir Meta nakon razornih zemljotresa stigao je u Thumane, nedaleko od Tirane, gdje se sastao s lokalnim stanovništvom. U prvoj izjavi za javnost je poručio da je situacija dramatična.
"Nadam se da ćemo ovo savladati sa što manje gubitaka. Sada se pokušavaju spasiti ljudi iz ruševina. Solidarnost i pomoć svima kojima je to potrebno", napisao je Meta na Facebooku.

"Našu zemlju pogodio je val zemljotresa kao nikad do sada. Važno je raditi predano i profesionalno kako bismo spasili svaki ljudski život ispod ruševina zgrada i pomogli povrijeđenima. Važno je identificirati stanovnike koji se ne mogu vratiti svojim kućama i kojima je potrebno stanovanje", poručio je Meta.

On je dodao da bi Vlada Albanije od međunarodnih institucija trebala zatražiti pomoć.

"Vjerujem da će svi naši građani znati kako se solidarno, hrabro nositi s ovom katastrofom i na sve načine možemo doprijeti do naše povrijeđene braće i sestara", smatra lider Albanije.

I dok se Albanci bore s teškom situacijom i spašavanjem povrijeđenih iz srušenih objekata, nakon nekoliko veoma jakih zemljotresa pomoć je najavljena i s Kosova.

Ramush Haradinaj, vršilac dužnosti premijera Kosova, je kazao da je jutros razgovarao s albanskim predsjednikom Metom kome je kazao da je narod Kosova spreman pružiti svu pomoć koja je potrebna kako bi se izborili s ovom teškom situacijom.

"Tražio sam od generala Rahmana Rame i direktora policije Rashita Qalaja da mobiliziraju sve hitne jedinice za pomoć državi i građanima Albanije sa svim potrebnim kapacitetima", poručio je Haradinaj.

On je dodao da s pažnjom prati vijesti o zemljotresima koji su pogodili Albaniju.

"Bit ćemo u potpunosti na raspolaganju onima koji su pretrpjeli štetu i povrede", dodao je albanski premijer

Albansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u snažnom zemljotresu jačine 6,4 stepena, koji je rano jutros pogodio Albaniju, poginulo najmanje šest osoba, a da je nekoliko stotina povrijeđeno. Najteže je pogođen grad Drač na moru.