Regija
7

Predrag Simić: Vučić će se baviti ekonomijom Srbije, a ne Banjom Lukom

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Redovni profesor međunarodnih odnosa i vanjske politike i šef Odjeljenja za međunarodne studije Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu dr. Predrag Simić, o ubjedljivoj pobjedi Aleksandra Vučića i njegove Srpske napredne stranke (SNS) na izborima u Srbiji, kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija (AA) da će Vučić voditi pragmatičnu politiku prema zemljama u regiji "uključujući i Bosnu i Hercegovinu ali i Banju Luku".

"Vučićev odnos prema regiji, pa i prema Bosni i Hercegovini, će biti krajnje pragmatičan, a ne ideološki i nacionalistički, i njegova politika u regiji nije više u kontinuitetu sa onom politikom koju je ranije vodila njegova Srpska napredna stranka. Nema više onih velikih strategija i planova o stvaranju velikih država nalik na politiku iz 1990-tih", rekao je beogradski profesor za AA.

Prema njegovoj procjeni, nakon ove pobjede Vučića, sve zemlje Balkana će svoje odnose graditi na putu prema Evropskoj uniji (EU) koja očekuje dobre i stabilne odnose u regiji. Siguran je da će Srbija voditi politiku kakvu od nje očekuje Brisel.

"Zanimljivo je da u parlamentu Srbije praktično više nema nijedne partije koja je protiv Evropske unije i zato mislim da će nakon pobjede Vučića odnosi u regiji biti izgrađeni na toj evropskoj matrici. U svakom slučaju, odnosi između država regije će nakon ovoga biti na pragmatičnoj osnovi. Srbija će nakon ubjedljive pobjede Vučića nastaviti snažno sa evropskim reformama u okviru pregovora sa EU", kazao je Simić.

Naglašava kako će Vučić u svojoj politici prema Banjoj Luci ostati "krajnje uzdržan" i da se neće miješati u unutrašnja pitanja BiH i izazivati neke krize i tenzije među tamošnjim narodima, kao što su to radili njegovi prethodnici.

"Vučić će prema Banjoj Luci i bosanskim Srbima ostati uzdržan i krajnje pragmatičan. Po tom pitanju, Vučić će u odnosima sa bosanskim Srbima i njihovim liderima biti totalno drugačiji od svojih prethodnika, Borisa Tadića, Vojislava Koštunice i Vuka Jeremića, koji su imali nacionalistički odnos sa Banjom Lukom. Zato pobjeda Vučića znači i to da su smanjene mogućnosti podjele BiH i odvajanje Republike Srpske od nje", smatra prof. Simić.

On jednostavno misli da će se Vučić maksimalno baviti ekonomskim i socijalnim pitanjima u Srbiji a ne Banjom Lukom i problemima koji se dešavaju u nekim drugim zemljama.

"Glavni interesi Vučića će biti ekonomija, otvaranje novih radnih mjesta, dovođenje stranih investitora i borba protiv korupcije, a na bavljenje Banjom Lukom i vođenje nekih nacionalističkih politika iz 1990-tih. On je zbog takve politike i dobio podršku srbijanske javnosti. Vučić sigurno neće voditi neke krstaške ratove protiv drugih, vodit će računa o ekonomiji Srbije i njenom napretku", ocjenio je poznati profesor.

Na kraju dodaje kako će se nakon pobjede Vučića na izborima u Srbiji i u drugim zemljama regije na političkoj sceni pojaviti mladi i stručni političari koji će se baviti rješavanjem socio-ekonomskih problema umjesto huškačke nacionalistiške retorike.

"Onaj veliki haos iz 1990-tih je prošao i mislim da nakon pobjede Vučića u cijeloj regiji možemo očekivati nove generacije političara koji će se baviti rješavanjem socio-ekonomskih pitanja i problema građana, a ne nacionalističkim politikama koje dijele ljude. Sve će biti manje usijanih glava u politici na Balkanu", napominje poznati profesor u razgovoru za AA.

Srpska napredna stranka (SNS), na čijem čelu se nalazi Aleksandar Vučić, osvojila je jučer oko 50 posto glasova na parlamentarnim izborima u Srbiji, odnosno 160 mandata u Skupštini Srbije.