Banja Luka
0

Predao se Bojan Gudurić, osumnjičen za ubistvo Pukanića

SRNA/Večernji list
Bojan Gudurić
Bojan Gudurić
Državljanin Srbije Bojan Gudurić zvani Bajone, za kojim je hrvatski MUP raspisao potjernicu za ubistvo vlasnika hrvatskog nedjeljnika "Nacional" Ive Pukanića, predao se Centru javne bezbjednosti u Banjoj Luci, rekao je danas Srni načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka Darko Ćulum.

Gudurić se predao sinoć oko 20.00 sati, u pratnji advokata, i odbio je da da bilo kakvu izjavu, nakon čega je prebačen i ekstradicijski pritvor u Sarajevo.

Gudurić je kao član kriminalne grupe u Srbiji optužen za teška krivična djela pljački u Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici 2004. i januara 2005. godine. On je, između ostalog, pljačkao zlatarske radnje i kladionice.

Ivo Pukanić ubijen je 23. oktobra 2008. godine od eksplozije bombe postavljene pored njegovog automobila u dvorištu zgrade "Nacionala" u centru Zagreba. U tom trenutku sa njim je bio Niko Franjić koji je takođe stradao od eksplozije.

Gudurićevo uhapšenje dogodilo se dan uoči početka suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu.

Uskok je za ubistvo Ive Pukanića i Nike Franića optužio bratiće Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića Kardinala. Oni se terete da su se udružili u zločinačku organizaciju čiji je cilj bio izvršiti atentat na Pukanića, a sve po narudžbi zloglasnog kralja beogradskog podzemlja Sretena Jocića, poznatijeg pod nadimkom Joca Amsterdam. U sudnici će se pak pojaviti samo bratići Matanić, Mafalani i Đurović. Milovanović je uhapšen u Beogradu, gdje su za ubistvo Ive Pukanića zajedno s njim optuženi Milenko Kuzmanović i Joca Amsterdam. Srbija je Milovanovića odbila izručiti Hrvatskoj jer prema zakonu ne može izručivati svoje državljane pa će mu se na Županijskom sudu u Zagrebu suditi u odsutnosti. Vrhovni je sud, naime, odlučio da dio spisa koji se odnosi na Milovanovića neće biti izuzet iz procesa koji se odvija u Hrvatskoj.

Iako se još uvijek pouzdano ne zna kakvu je tačno poziciju Gudurić imao u zapovjednoj hijerarhiji petorice neposrednih ubica Pukanića i Franjića, informacija da je eksploziv u Zagreb dopremljen iz Srbije može upućivati da je Gudurić u hijerarhiji imao značajnu ulogu, jer ga se sada može povezivati i s nabavom eksploziva, a ne samo s neposrednim sudjelovanjem u atentatu, piše Večernji list.