Regija
31

Pred slovenskim parlamentom protestovalo 20.000 ljudi

FENA
Ljubljana (Foto: AFP)
Ljubljana (Foto: AFP)
Oko 20.000 ljudi protestovalo je u petak navečer na prostoru pred slovenskim parlamentom protiv vlade, te političkih elita općenito, prema procjeni policije, što je do sada najveći broj sudionika na jednom okupljanju demonstranata koji se periodično ponavljaju u slovenskim gradovima već skoro tri mjeseca.

Demonstranti su prvo šetali slovenskim ulicama, prozivajući političare i članove parlamenta, a tražile su se ostavke premijera Janeza Janše, ljubljanskog gradonačelnika Zorana Jankovića te zastupnika u parlamentu.

Protesti su uglavnom protekli mirno, a policija je objavila da je suzavcem spriječila manju grupu izgrednika koji su pokušali odstraniti željeznu ogradu koja je bila postavljena ispred zgrade parlamenta. Nema informacija o uhapšenima, kako je to bilo na nekim ranijim skupovima.

Prije skupa protiv vlade i političara koji je bio sazvan preko Facebooka u Ljubljani se na Kongresnom trgu okupilo desetak hiljada pristaša premijera Janeza Janše iz cijele zemlje, na kojemu su članovi njegove stranke ocjenjivali da se protiv premijera vode medijska i politička kampanja njegovih protivnika, te da su korupcijski slučajevi koji se Janši pripisuju s ciljem rušenja njegove vlade neistiniti.

Janša se sudionicima skupa obratio prikazanom video-porukom, u kojoj je za nastojanja da se njegova vlada koja je izgubila parlamentarnu većinu smijeni okrivio "lijevi fašizam", te pozvao svoje pristaše da ne dopuste takav razvoj događaja, a za loše stanje u privredi i bankama optužio je "stričeve iz pozadine", aludirajući na nekadašnjeg predsjednika države Milana Kučana. Izrazio je očekivanje da će se nakon protesta protiv njegove vlade sada održavati i skupovi njegovih simpatizera, kako bi iskazali podršku vladi i programu koji on zastupa.