Izbori u Hrvatskoj
26

Poznati gradonačelnici Zagreba i Splita: Slave Milan Bandić i Andro Krstulović Opara

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rezultati drugog kruga glasanja na lokalnim izborima u Hrvatskoj poznati su u dva najveća grada: novi/stari gradonačelnik Zagreba je Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti), a novi gradonačelnik Splita je Andro Krstulović Opara (Hrvatska demokratska zajednica).

Milan Bandić je novi/stari gradonačelnik Zagreba, a na današnjim lokalnim izborima osvojio je 51,68 posto, ili 145328 glasova. Njegova protukandidatkinja Anka Mrak-Taritaš, koju su podržali SDP, HNS, HSS, HSU i Naprijed Hrvatska osvojila je 46, 17 posto, odnosno 129837 glasova. Drugim riječima, Bandić je osvojio 15491 više glasova.

Andro Krstulović Opara je u tijesnoj pobjedi sa 46,20 posto, odnosno sa 26460 osvojenih glasova postao gradonačelnik Splita, a njegov protukandidat Željko Kerum (PG-NG) imao je 44,29 posto, odnosno 25369 glasova. Izgubio je za oko 1500 glasova.

Kerum nezadovoljan

Željko Kerum negodovao je zbog 11 posto nevažećih glasačkih listića, kazavši da je razlika u tim glasovima njegov poraz.

"Ovo nije pobjeda, ovo je sramota. Činjenice su činjenice, a pravo je pravo. Ovo nije dobijeno, ovo je oteto", kazao je Kerum, dodavši da je on moralni pobjednik.

Dodao je da treba da ih bude sram jer su ga pokrali na lokalnim izborima.

"Mašinerija je mašinerija. Ja insistiram i tražim da se listići ponovo prebroje. Tih 11 posto nevažećih listića su moji", rekao je Kerum.

Istakao je da njihovi promatrači nisu imali priliku da nadgledaju listiće.

"Postoji ona, kadija te tuži, kadija ti sudi. Neviđeno je da ima 11 posto nevažećih listića. Neka im Bog da zdravlje, nek uživaju u tome", istakao je Kerum, dodavši da je riječ o 5450 listića.

Kerum je zatražio ponavljanje izbora u Splitu.

Vojko Obersnel novi/stari gradonačelnik Rijeke

U cijeloj Hrvatskoj glasalo je manje birača nego u prvom krugu, a pogotovo je slaba izlasnost zabilježena u Primorsko goranskoj županiji. Tamo je do 16,30 sati glasalo 23,85 posto birača, dok ih je dvije sedmice ranije u istom periodu bilo 32,45 posto.

Vojko Obersnel je u drugom krugu izbora osvojio novi mandat na čelu Grada Rijeke.