Parlamentarni i predsjednički izbori
8

Poznata imena osam kandidata za predsjednika Srbije

SRNA
Boris Tadić (Foto: AFP)
Boris Tadić (Foto: AFP)
U Srbiji su, osim parlamentranih, raspisani i predsjednički izbori, a već su poznata imena osam pretendenata na mjesto predsjednika Srbije.

Osim doskorašnjeg predsjednika države i lidera Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića, koji je podnio ostavku i tako skratio svoj mandat, u trci za predsjedničku fotelju biće i lider SNS-a Tomislav Nikolić, lider SPS-a Ivica Dačić, lider DSS-a Vojislav Koštunica, lider koalicije LDP-a Preokret Čedomir Jovanović.

   Kandidati su i ministar zdravlja Srbije Zoran Stanković, u ime Ujedinjenih regiona Srbije, lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i kandidat Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović.

   Tadić, koji je još do ovog podneva bio predsjednik Srbije, istakao je da je njegova odluka rukovođena najvišim interesima zemlje, kako bi sve institucije dobile nov mandat za nastavak evropskog puta, ekonomski razvoj i očuvanje teritorijalnog integriteta.

   SNS je naveo da će njegov kandidat za predsjednika Srbije biti Tomislav Nikolić i da je izborni cilj pobjeda na izborima, te da je Srbiji potreban predsjednik koji će jednako voditi računa o svim njenim građanima, a ne samo o svojim i interesima stranačkih kolega.

   Lider SPS-a Ivica Dačić  ranije je rekao da Tadić i Nikolić žele da naprave dvopartijsku Srbiju i da se on kandiduje za predsjednika Srbije da bi im to onemogućio.

   Lider "Preokreta" Čedomir Jovanović je, najavljujući svoju kandidaturu, rekao da u borbu za mjesto predsjednika unosi sve što je uradio posljednjih 15 godina i da je njegov cilj da "dovede do pobede energiju i snagu većine građana koji u drugim kandidatima ne vide ništa osim fraza i gole borbe za procente".
   Predsjednik DSS-a Vojislav Koštunica prihvatio je da bude predsjednički kandidat svoje stranke da bi što bolje i što više zastupao ideju o političkoj i vojnoj neutralnosti Srbije iza koje stoji ne samo DSS već i, kao je naveo, veliki broj građana.

    "Suština te ideje je da Srbija ne bude članica Evropske unije, ali da istovremeno sarađuje sa svim drugim državama, pa i sa članicama Unije, kroz konkretne sporazume. Ideja političke neutralnosti nije izolacija zemlje već sasvim suprotno", rekao je Koštunica.

   Ujedinjeni regioni Srbije (URS), koje predvodi nekadašnji ministar ekonomije Mlađan Dinkić, kao svog predsjedničkog kandidata najavili su Zorana Stankovića, uz ocjenu da predsjednik Srbije mora biti glas svih regiona i svih građana, a ne samo svoje partije. Oni navode da na čelo države konačno mora da dođe pošten i skroman čovjek, bez mrlje u karijeri, koji zaista razumije probleme običnih ljudi.

   Kandidat Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ne očekuje da uđe u drugi krug te najavljuje da će u tom krugu podržati dosadašnjeg predsjednika Borisa Tadića i da će na osnovu toga tražiti "dogovor o elementima  programa SVM za Vojvodinu u normalnoj Srbiji".

   Predsjednički izbori u Srbiji biće održani 6. maja, kada i parlamentarni i lokalni.