Joško Klisović
125

Potpredsjednik odbora u Saboru RH: Grabar-Kitarović je iziritirala građane BiH

Klix.ba
Foto:Prigorski.hr
Foto:Prigorski.hr
Popredsjednik vanjskopolitičkog odbora Hrvatskog sabora Joško Klisović (SDP), izjavio je kako bi se kriza u Bosni i Hercegovini nakon izbora Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda glasovima Bošnjaka mogla dodatno produbiti i voditi u nove političke sukobe i zatvoriti vrata toj zemlji na putu k Europskoj uniji.

"Svjesno zanemarivanje, ignoriranje te de facto odbijanje odluke Ustavnog suda, čiji im sadržaj nije po volji, od ključnih političkih snaga u BiH, uvod je u ozbiljnu političku krizu i sjeme novog političkog sukoba. Na ovom pitanju BiH prolazi ili pada na testu funkcioniranja pravne države, a bez vladavine prava nema ni članstva u EU ni povjerenja građana i konstitutivnih naroda u institucije vlastite države", rekao je Klisović za Večernji list.

Izrazio je očekivanje da će institucije EU-a čvrsto stati iza vladavine prava kao svoje političke pozicije prema BiH te tehnički pomoći političkim snagama u BiH da izmijene izborno zakonodavstvo. Klisović je ocijenio i kako je inicijativa premijera Andreja Plenkovića oko izmjene izbornog zakona u EU stigla prekasno.

"Gledam to kao na potez koji je bio nedovoljan i koji je došao prekasno. Premijer Plenković je tek na posljednjoj sjednici Europskog vijeća potegao pitanje izbora i izbornog zakona koji je odlučujuće utjecao na rezultate izbora", rekao je Klisović.

"Kolinda je susretima u Ankari i Moskvi unijela dodatnu uznemirenost u odnose Hrvatske i BiH"

Prema njegovim riječima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je svojim susretima u Moskvi i Ankari unijela samo dodatnu uznemirenost u odnose.

"Svojim djelovanjem samo je iziritirala građane BiH, posebno Bošnjake bez kojih nema promjene izbornog zakonodavstva, a time naštetila i interesima Hrvata. Ove njezine aktivnosti nisu gledane s previše simpatija ni kod utjecajnih članica EU ni u Washingtonu", dodao je on.