Pitanje uvođenja sankcija
1

Potpredsjednica Vlade Srbije optužila Lavrova da ih zloupotrebljava u ratu protiv Ukrajine

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović optužila je ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da zloupotrebljava Srbiju u ratu protiv Ukrajine, odnosno da pogrešno predstavlja neuvođenje sankcija kao podršku Rusiji.

Ona je kazala da ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov svojim izjavama zloupotrebljava činjenicu da Srbija nije uvela sankcije Rusiji, pokušavajući da pokaže da Srbija podržava napad Rusije na Ukrajinu. Kao dokaz tezi da to nije tačno navodi da se Srbija jasno odredila prema tom sukobu glasanjem za rezoluciju UN-a kojom se osuđuje rat.

“Srbija se jasno opredijelila prema ratu u Ukrajini, a time što nismo uveli sankcije Rusiji, kao što je uradila čitava Evropa, pokazuje da vodi samostalnu i nezavisnu politiku", rekla je Mihajlović u saopćenju koje je prenijela agencija Beta.

Kaže kako on neuvođenje sankcija zloupotrebljava umjesto da poštuje odluku Srbije da tako postupi uprkos pritiscima sa kojima se suočavaju.

"Time vrši dodatni pritisak na predsjednika Aleksandra Vučića i Vladu Srbije. Iako govori o prijateljstvu dvije države, ovakvim ponašanjem na djelu pokazuje suprotno", napisala je ona.

Posebno je naglasila da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku isključivo u interesu svojih građana.

“Politika Vlade i predsjednika su očuvanje mira i stabilnosti, regionalna saradnja i pristupanje EU. Sve što ne doprinosi ovim ciljevima, uključujući i ono što govori gospodin Aleksandar Vulin, nema veze sa ovom politikom", rekla je Mihajlović.