Regija
71

Posljednji pozdrav Valteru: Komemoracija Bati Živojinoviću u Beogradu

Klix.ba
Foto: Telegraf.rs
(Foto: Telegraf.rs)
Članovi porodice, prijatelji i poštovaoci okupili su se danas u Velikoj sali Doma sindikata u Beogradu na komemoraciji povodom smrti velikana jugoslavenskog filma Velimira Bate Živojinovića.

Komemoraciji u velikoj sali Doma sindikata prisustvovali su članovi porodice, prijatelji i poštovaoci njegovog lika i djela. Komemoracija je počela minutom šutnje.

"Okupili smo se da odamo počast velikom čovjeku, glumcu, suprugu, ocu i djedu koji je postao nacionalni heroj, vječiti simbol jednog vremena, Bata nacionale", poručeno je sa skupa poslije minute šutnje.

Na platnu su prije početka komemoracije prikazivani kadrovi filmova u kojima je Bata igrao, kao i fotografije iz predstava. Velimir Bata Živojinović preminuo je u nedjelju u 83. godini, a bit će sahranjen sutra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Živojinović je u karijeri odigrao najviše uloga u regionu, a van ovih prostora poznat je prije svega po ulozi u filmu "Valter brani Sarajevo" koji je veliku popularnost doživio u Kini. Krajem osamdesetih i devedesetih godina je ušao u politiku i to u Socijalističku partiju Srbije (SPS). Izabran je za poslanika Socijalističke partije Srbije u nekoliko saziva parlamenta, a jednom je bio i kandidat za predsjednika.

Rođen je 5. juna 1933. u selu Koraćica blizu Beograda. Na filmu je debitovao 1955. godine u "Pjesmi s Kumbare" Radoša Novakovića. Prema Živojinovićevim riječima, prvu značajniju ulogu dobio je 1957. godine u filmu Veljka Bulajića, "Vlak bez voznog reda". Igrao je u više od 340 filmova i TV serija.