Regija
0

Posljednji ispraćaj Aleksandra Tijanića uz pjesmu Arsena Dedića "O mladosti"

Anadolija
Foto: Blic
Foto: Blic
Na Novom groblju u Beogradu danas je održana kremacija i ispraćaj posmrtnih ostataka poznatog jugoslovenskog novinara i generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića.

Od dugogodišnjeg novinara koji je bio jedan od najpoznatijih u regiji oprostili su se porodica, prijatelji i kolege.

Na komemoraciji kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina ljudi, poštovaoci su se oprostili od Tijanića uz zvuke pjesme Arsena Dedića "O mladosti". Na skupu su govorili njegova kćerka Zara, novinar Slava Đukić i Tijanićev kum Vasa Jeremić. Opelo je držao episkop jegarski Porfirije.

Opraštaju od Tijanića prisustvovali su mnogi političari, među kojima i premijer Srbije Ivica Dačić, kao i mnoge javne ličnosti, glumci, muzičari i građani.

 “Tijanić je bio kolumnista, pisac, ministar, savjetnik, generalni direktor. Volio je da se predstavlja samo kao novinar. Lucidan, oštar, direktan, ciničan, hrabar, duhovit. Za mnoge je Aleksandar Tijanić najautentičniji i najprepoznatljiviji novinarski jezik od Beča do Atine”, objavio je Javni medijski servis Srbije prenoseći vijest o poljednjem ispraćaju Tijanića.

Aleksandar Tijanić koji je prije tri dana iznenada premnuo na ulazu u zgradu gdje je stanovao, rođen je u Đakovici (Kosovo).  Kao sudent novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu počeo ja da radi u nedjeljniku NIN. Pisao je za najutjecajnije novine i časopise bivše Jugoslavije. Bio i ministar za informisanje, ali na tu funkciju dao je ostavku. Bio je direktor televizije BK, koju je osnovao, a od 2004. godine i RTS-a, kojem je vratio ugled i povjerenje gledalaca, ocijenjeno je iz ove medijske kuće.

Urna sa kremiranim posmrtnim ostacima Tijanića će naknadno biti položena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Najavljeno je objavljivanje njegove knjige "Ja i niko moj".

"Računam da će knjigu čitati moji protivnici. Tiraž je, dakle, osiguran. Tu je i stotinjak javnih ličnosti sa tajnim sklonostima o kojima sam pisao tokom tri decenije. Bez obzira na naslov, nisam glavna ličnost knjige, već mali novinar rastrzan željom da preživi i manjkom hrabrosti da bude kukavica", najavljivao je Tijanić, koji je za vrijeme života važio za prilično kontroveznu ličnost.