Regija
4

"Posljednji dan mira u Evropi": Srbi traže od svijeta da jedna generacija ne bude učesnik rata

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Povodom obilježavanja stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, u Paviljonu Cvijete Zuzorić na Kalemegdanu, održana je državna ceremonija kojom se Srbija odazvala na poziv Predsjedništva Savjeta ministara Italije upućenom svim bivšim zaraćenim stranama da učestvuju u obilježavanju stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata i odaju počast svim žrtvama, javlja dopisnik Anadolije.

Državna ceremonija počela je intoniranjem himne Republike Srbije "Bože pravde", koju je izveo hor i simfonijski orkestar iz Zemuna, nakon čega je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin održao govor.

Vulin je tokom obraćanja rekao da je Srbija naučila lekciju iz ratova u kojima je učestvovala te da može da opstane "samo ako sukobe velikih izbjegava i vodi računa prvo, ali nikada jedino, o sebi".

"Srbi su skroman i često ćutljiv narod, ali sanjaju otvorenih očiju. Srbi traže od velikog svijeta, od sebe, ali najprije od onih koji odlučuju kako se dijeli ova planeta, da izvuku pouku iz Prvog i Drugog svjetskog rata i dopuste Srbiji san da se rodi jedna generacija koja će se roditi i umrijeti, a da neće učestvovati u nekom ratu", istakao je.

Sjećajući se žrtava Prvog svjetskog rata, Vulin je rekao da Srbija nikada nije bila uzrok nijednog rata, ali da je često protiv svoje volje bila povod za ratove "nesitih kraljeva i careva" i dodao da Srbi ne mogu da se ne pitaju zašto je tokom tog rata ubijeno 800.000 srpskih civila i zašto su odmah po Sarajevskom atentatu postali žrtva progona i nasilja širom regiona.

Osvrćući se na polemike o odgovornosti Srbije za Prvi svjetski rat, Vulin je istakao da "carska i kraljevska visočanstva željna vazduha, vode, zemlje i roblja, ne mogu da budu jednako odgovorni kao oni koji su imali samo grijeh rođenja i trajanja na jednom parčetu zemlje“.

"Srbija je uvijek bila na pravoj strani i ako nešto veliki i silni mogu da nauče od Srbije to je da je Srbija uvijek bila na strani svjetla i slobode i da nikad nije bila na pogrešnoj strani. Veliki treba da znaju da je Srbija uvijek tražila svijetlo koje će biti svijetlo za sve druge", rekao je ministar Vulin.

Nakon obraćanja Aleksandra Vulina u okviru ceremonije održan je kulturno-umjetnički program, koji je muzikom propratio Simfonijski orkestar "Zemun".

Na kraju programa, gardista i trubač Vojske Srbije izveo je melodiju "Il Silenzio“ (Tišina), što je učinjeno u 13 zemalja, koje su 27. jul proslavile kao posljednji dan mira u Evropi pred izbijanje Velikog rata, a na prijedlog Italije.

U okviru obilježavanja stogodišnjice od izbijanja prvog svjetskog rata, Vlada Srbije će sutra održati sjednicu u Nišu, a na zgradi Niškog univerziteta u kojoj je zasjedala Vlada Nikole Pašića prije sto godina biće otkrivena spomen ploča u znam sjećanja na dan kada je iz Beča u Niš stigao telegram sa objavom rata.