Polemika u Srbiji
0

Porodice nestalih traže hitnu međunarodnu istragu o vađenju organa

FENA
Predsjednica srbijanskog Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić izjavila je u utorak kako je objavljivanje snimke zaštićenog svjedoka, koji je navodno učestvovao u vađenju organa srpskim zarobljenicima na sjeveru Albanije, nedopustivo te da ona ne vjeruje u autentičnost snimke.

"Državno odvjetništvo uznemirava javnost i porodice nestalih objavljivanjem ovakvog snimka", rekla je Kandić za jedan medijski portal.

Dodala je kako bi državno odvjetništvo, "da je ozbiljna državna institucija", radilo skupa s timom EU, na identifikaciji doktora koji su vodli akciju vađenja i prodaje organa.

"Ovako, su ti doktori svjedočenjem upozoreni i imaju vremena da se pripreme i sklone", kazala je Kandić.

"Mislim da ovu priču plasira državno odvjetništvo za ratne zločine iz političkih razloga i time teško uznemirava porodice žrtava. Priča je neuvjerljiva, djeluje politički i donosi nemir javnosti", rekla ja Kandić.

Srbijanski državni advokat za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je u utorak da je državno odvjetništvo izašlo u javnost s novim svjedokom trgovine organima kako bi spriječilo zataškavanje slučaja.

Udruženje porodica otetih i nestalih osoba na Kosovu, u saopćenju dostavljenom u utorak beogradskim medijima, insistira na hitnoj međunarodnoj istrazi.

Udruženje je to zatražila nakon šokantnog svjedočenje zaštićenog svjedoka o trgovini ljudskih organima na Kosovu u vrijeme sukoba 1998. i 1999. godine, emitiranog u ponedjeljak na Radio televiziji Srbija (RTS), u kojem taj svjedok detaljno opisuje vađenja srca živom civilu.

Zamjenik državnog advokata za ratne zločine Bruno Vekarić ocijenio je kako je otkrivanje zaštićenog svjedoka dug prema porodicama žrtava i ponovio je da je zaštićeni svjedok bivši pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova.

"U ovom slučaju ima samo nekoliko žrtava, ali se pretpostavlja da je nestalo oko 300 ljudi, što ne znači da su svi bili predmetom trgovine organima, a možda je neko još živ", rekao je Vekarić.

Kandić se međutim pita zašto se, ako već postoji tako važan svjedok, on ne nalazi pod okriljem posebnog tima Evropske pravosudne misije na Kosovu (EULEX) i vjeruje li iko da je OVK, ako se odlučio za takvu kriminalnu radnju, angažovao obične vojnike da bajunetima vade srca koja će se kasnije prodavati.

Ona smatra da je priča sa zaštićenim svjedokom dodvoravanje državnog odvjetništva novim vlastima.

"Da je u pitanju stvarno ozbiljna istraga, oni bi javno rekli samo da su došli do jakih dokaza... svjedoka se mora predati istražnom tijelu čiji rad garantira EU, jer u rukama jedinica MUP-a Republike Srbije nije siguran", kazala je Nataša Kandić, kako prenosi srbijanska agencija Beta.