Visok stepen opasnosti
0

FOTO / Poplave paralizirale dijelove Slovenije, rijeke i dalje rastu

Klix.ba
Slovenj Gradec (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Slovenj Gradec (Foto: Čitatelj/Klix.ba)
Obilne padavine tokom protekle noći donijele su velike probleme u cijeloj Sloveniji. Ceste su poplavljene, a saobraćaj dodatno ometaju polomljene grane i stabla.

U ponedjeljak je na jugu i jugozapadu zemlje proglašen najveći stepen opasnosti od poplava, dok je opasnost u većem dijelu zemlje nešto manja i rangirana kao narandžasti alarm.

Prema pisanju slovenskog portala 24ur, najveći problem predstavljaju rijeke Soča, Sava i Sava Bohinjka, a meteorologe najviše zabrinjava rijeka Drava, čiji je vodostaj također u znatnom porastu. Najavljuje se i kako će Austrijanci iz hidroelektrane pustiti veće količine vode zbog čega će Drava enormno porasti.

Foto: 24ur.com
Foto: 24ur.com
Tokom protekle noći u nekim mjestima je nestajala i električna energija, ali su ekipe uspijevale otkloniti kvarove. Također, posla su imali i vatrogasci te ekipe civilne zaštite budući da je voda prodirala i u kuće. Spominje se kako je u Novoj Gorici evidentirano 116 odrona zemljišta, dok su vatrogasci iz vode izvlačili poplavljena vozila. U području oko Vipave štete su, srećom, zasad manje od očekivanih.

U najugroženijim područjima već je u nedjelju bilo pripravno i oko 200 slovenskih vojnika, a stanovništvu je preporučeno da ne izlaze iz kuća te da prokuhavaju vodu za piće.