Susreti u Podgorici
9

Pompeo o Crnoj Gori: Mala nacija, ogroman doprinos

A. D.
Američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se danas u Podgorici s najvećim državnim zvaničnicima Crne Gore. Pompeo je nakon sastanka s predsjednikom Milom Đukanovićem naglasio da Sjedinjene Američke Države ponosno nastavljaju partnerstvo s Crnom Gorom.

"Mala nacija, ogroman doprinos", kazao je Pompeo.

Premijer Crne Gore Duško Marković kazao je da je posjeta američkog državnog sekretara Mikea Pompea potvrda savezništva dviju zemalja.

On je rekao da je tokom susreta dobio uvjeravanja da će Sjedinjene Američke Države (SAD) nastaviti podržavati institucije Crne Gore u borbi protiv svih oblika ogrganizovanog kriminala.

Pompeo je čestitao Crnoj Gori pristupanje NATO savezu, nazivajući posjetu našoj zemlji, prvoj od obnove nezavisnosti, historijskom.

"Svjedoci smo liderstva Crne Gore u konfrontaciji s opasnostima 21. vijeka. Zahvaljujući našoj saradnji u oblasti cyber sigurnosti s Crnom Gorom uspjeli smo razviti zaštitu od najnovijeg ruskog softvera koji štiti milijarde uređaja širom svijeta", rekao je Pompeo.

Crna Gora, kako je rekao, ne samo da podržava regionalnu stabilnost kao članica NATO-a, već dijeli američke prioritete u čitavom spektru vanjskopolitičkih pitanja.

On je na konferenciji za medije, nakon susreta s najvećim državnim zvaničnicima, kazao da se ne smiju dešavati slučajevi napada na novinare, kao što se desilo s Oliverom Lakić.

"Imao sam privilegiju da sretnem Oliveru Lakić koja je dobila međunarodnu nagradu 'Hrabra žena'. To je novinarka na koju su pucali jer je pisala o švercu cigareta. Napadi na novinare poput ovoga su napadi na demokratiju i prinicipe našeg savezništva", kazao je Pompeo.