Regija
4

Položen kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra i džamije u Ljubljani

Anadolija
Svečanim polaganjem kamena temeljca u blizini mesdžida u Ljubljani, 44 godine nakon začetka ideje, učinjen je prvi korak ka izgradnji Islamskog kulturnog centra (IKC) i džamije u slovenskoj prijestolnici.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Praćeni učenjem tekbira, kamen temeljac su u prisustvu okupljenih više hiljada vjernika položili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Vlade Slovenije Alenka Bratušek, bivši predsjednik Slovenije Danilo Türk, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH (IZBiH) Husein ef. Kavazović, te ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus.

Predsjednica Vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek kazala je da su se različite sile nadmetale oko ove bogomolje, a na kraju je pobijedio razum.

"Današnji dan, nakon četiri desetljeća, veliki je trenutak za Islamsku zajednicu u Sloveniji, ali i cijelu Sloveniju. Svaka vjera ima pravo na svoj prostor za obavljanje molitve. Preplitanje različitih kultura u jednom mjestu i državi daje posebnu čar. Evropa bez islama ne bi bila kakva jest, raznolika i kulturno različit kontinent, a dobra saradnja je garant dugoročne stabilnost", rekla je Bratušek.

Gradonačelnik Ljubljane Janković je u jednom trenutku, mimo protokola, izveo proslavljenog bh. pjevača Halida Bešlića koji je izveo ilahiju "Oj Zefire"

Ideja za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani pokrenuta je 21. maja 1969. godine. Zvanični zahtjev Islamske zajednice odgovornim institucijama u Ljubljani, predao je tadašnji reisu-l-ulema Sulejman-ef. Kemura.

Tek krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošloga stoljeća, određena je lokacija u blizini gradskoga groblja u Ljubljani. IZ je organizirala javni natječaj za idejno rješenje.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Izabran je projekt arhitekte Feđe Košira. U realizaciji tog idejnog rješenja, IZ suočila se sa problemom pridobivanja saglasnosti za izdavanje građevinske dozvole. Zavod za očuvanje kulturnog naslijeđa dao je negativno mišljenje, a u obrazloženju je kazano da džamija ne spada u blizinu “Plečnikovih Žala”, kompleks groblja kojeg je projektirao poznati slovenski arhitekt Jože Plečnik.

Islamskoj zajednici je ponovo, tek 1997. godine, ponuđena nova lokacija u predgrađu Ljubljane.

Nakon preuzimanja vlasti, gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković ponudio je novu lokaciju za izgradnju džamije u centru grada. Usvojen je općinski detaljni plan za lokaciju od 11.364 m², a polovinom 2008. godine, IZ-i je ponuđeno da kupi zemlju.

Zemljište za džamiju nalazi se u centru grada. Područje na kojem će se graditi džamija nije urbanizirano. Izgradnjom džamije okolina će dobiti potpuno novi izgled, a prilazi džamiji bit će omogućeni sa različitih strana grada.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji organizirala je javni međunarodni arhitektonski natječaj za idejno rješenje Islamskog kulturnog centra u Ljubljani 2011. godine. U projektu su sudjelovala 44 arhitektonska biroa.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija