Nakon naše sugestije
0

"Politika" Foči napokon vratila pravi naziv

Piše: Almir Panjeta
Da se u regiju gdje i najmanja sitnica lako izazove mržnju i netrpeljivost, a onima koji svakako mrze ovu ili onu stranu da povoda da još više raspiruju negativnosti, mogu desiti i dobre stvari, dokaz je i primjer beogradske "Politike" koja je nakon naše dobronamjerne sugestije u svom sadržaju izmijenila jedan naizgled sitan, ali za naše prilike veoma bitan detalj u svom sadržaju.

Nedavno smo na našem portalu podsjetili kako beogradski dnevni list "Politika" na svojoj karti sa vremenskom prognozom i dalje za Foču koristi naziv Srbinje koji je još 2004. godine ukinut odlukom Ustavnog suda BiH kao nelegalan i diskriminatorski.

Kako nakon našeg teksta nije došlo do promjene, umjesto da potenciramo medijski sukob i slučaj dižemo na nepotreban nivo, uputili smo redakciji i sekretarijatu najstarijeg dnevnog lista na Balkanu mail. U mailu smo krajnje dobronamjerno skrenuli pažnju na činjenicu da na svojoj karti koriste naziv koji ne samo da je ukinut odlukom Ustavnog suda BiH kojeg čine predstavnici sva tri konstitutivna naroda i strani predstavnici, već je odluka prihvaćena u medijima u BiH (uključujući i RS), da se naziv Foča koristi u službenoj komunikaciji, te da stoji na tabli pored ulaza u zgradu Opštine.

Kako je na našim prostorima rijetkost da te neko sasluša, a o ljubaznom odgovoru da i ne govorimo, prijatno nas je iznenadilo što smo od urednika regionalnog izdanja nakon osam minuta dobili odgovor u kojem nam je kazao kako će propust odmah biti i ispravljen, a nekoliko sati poslije javio nam se i generalni sekretar "Politike" Nikola Trklja te obećao kako će ubuduće u ovom listu stajati pravo ime grada: Foča.

Redakcija "Politike", lista koji je među rijetkima u komšijskoj nam državi koji u prognozi ne izdvaja RS kao zasebnu državu, te pored pravoslavnog objavljuje i katolički i muslimanski kalendar sa vjerskim praznicima, zaista je i unijela izmjenu na koju smo im ukazali.

Nadamo se da će se slične nedoumice i mogući nesporazumi i ubuduće, bar kad je medijska slika u pitanju, rješavati na sličan način i da će i drugi slijediti ovaj sitan ali pozitivan primjer kakvih je, nažalost, danas malo u ovoj regiji i kakve nerijetko vrlo brzo zasjeni neki negativan događaj.