Trenutno je u Hagu
45

Policija pretresa porodičnu kuću Hašima Tačija i sjedište DPK

N. V.
Dobrovoljno se predao i podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova (Foto: EPA-EFE)
Dobrovoljno se predao i podnio ostavku na funkciju predsjednika Kosova (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je jučer potvrđena optužnica za ratne zločine protiv Hašima Tačija on je podnio ostavku na mjesto predsjednika Kosova, danas je uhapšen u Hagu, a policija Euleksa pretresa njegovu porodičnu kuću i druge objekte.

Pripadnici Euleksa pretresaju sjedište Demokratske partije Kosova čiji je predsjednik Hašim Tači, kao i njegovu porodičnu kući i privatne objekte bivšeg predsednika Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljija i šefa poslaničke grupe pokreta Samoopredelenje (PS) Redžepa Seljimija.

Specijalno tužilaštvo u Hagu je saopćilo danas da je u toku sprovođenje operacija Specijalizovanog tužilaštva na Kosovu i da se one odvijaju uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS).

Ispred zgrade DPK-a i porodičnih kuća su pripadnici policije Kosova, koji obezbjeđuju prilaz tim objektima, pišu srbijanski i kosovski mediji.

Tači, Veselji i Seljimi se nalaze na istoj optužnici i terete se za "nezakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode", "surovo postupanje“, "mučenja i ubistva", kao i za zločine protiv čovječnosti, kao što su "zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni".

Prema navodima u optužnici, a koje prenosi RTK, oni su ova krivična djela vršili kao udruženi zločinački poduhvat sproveden najranije od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Hašim Tači je odmah po potvrđivanju optužnice kazao da podnosi ostavku na funkciju jer u Hag ne želi da ide kao predsjednik Kosova i tako ukalja ime države, a dobrovoljno se predao policiji.