{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Policija izazvala skandal privođenjem pisca

F
23.1.2009. u 19:00
0
4
Policija izazvala skandal privođenjem pisca
0
Policija izazvala skandal privođenjem pisca
Slovenska policija odustala je od kaznenog progona mladog književnika bosanskih korijena Gorana Vojnovića, autora romana "Južnjaci van", u kojem likovi pripadnike slovenskog redarstva nazivaju pogrdnim imenima "kaps", "debil", "bumbar" i šupak", ali tek nakon ogorčene reakcije liberalne ministrice Katarine Kresal koja zbog skandala ipak nije prihvatila ostavku ravnatelja policije Matjaža Šinkovca.
Policija je u petak objavila da odustaje od kaznenog progona mladog književnika čiji romansirani junaci u ljubljanskoj četvrti Fužinama svojim izrazima vrijeđaju lik čuvara zakonitosti, no to se dogodilo tek kad je obavijest o autorovu saslušanju na policiji došla u javnost, uz zgražanje štampe i protest ministrice unutarnjih poslova Katarine Kresal.

Ministrica je izjavila da će se uvijek zalagati za ugled policije i zaštitu njezina integriteta, ali da od policijskih tijela očekuje razumno ponašanje, a ne da troši snagu na progon autora romana u kojemu o policiji govore izmišljeni iako realistični likovi.

Prijava protiv Vojnovića bila je greška, rekao je ravnatelj policije Matjaž Šinkovec, preuzevši odgovornost. Bude li potrebno, spreman sam se ispričati gospodinu Vojnoviću, rekao je Šinkovec.

Urednik studentske izdavačke kuće "Beletrina", u kojoj je objavljen sporni roman, književnik i kritičar Mitja Čunder izjavio je da je 'slučajeva poput ovog bilo odmah nakon rata za slovensko osamostaljenje', ali da poslije nije bilo sličnih napada na umjetničku slobodu.

"Zamislite da poziv na saslušanje dobiju svi koji pričaju ili pišu viceve o policajcima", komentirao je slučaj Vojnovićev urednik.

S ogorčenjem je reagiralo i slovensko književno društvo, a predsjednik slovenskog PEN-a Boris Novak rekao je da i on ima slično iskustvo saslušanja na policiji - ali da se to dogodilo prije 20 godina.

Roman "Južnjaci van" (u izvorniku "Čefurji raus") tematizira život "neslovenske" mladeži u Ljubljani i prošle je godine bio jedan od najprodavanijih romana domaćih autora. Vojnović inače djeluje i kao kolumnist u više medija, primjerice ljubljanskom dnevnom listu Dnevniku a motivacijski je izrazito opsjednut južnjačkom, odnosno emigrantskom i "čefurskom" tematikom.

Junaka njegova romana, mladog košarkaša Gorana Đorđića, na kraju otac šalje iz Ljubljane na "preodgoj" u Bosnu.

Vojnović piše vrlo provokativnim stilom i jezikom, problematizirajući život slovenskih "bosanaca" drugog ili trećeg naraštaja, što se može potkrijepiti i naslovom njegova eseja "Srbe na vrbe, a Slovence u dupence".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: